5 tecken: Så vet du om din stress är farlig
Nyligen visade en stor undersökning att var tredje kvinna ofta eller alltid känner sig stressad på jobbet.
Tillfällig stress är en naturlig del av livet, men när det övergår till månader och år kan det vara direkt farligt.
– I förlängningen kommer det leda till konsekvenser som gör att du blir så pass utmattad att du blir oförmögen att hantera de roller du har i livet, säger stressforskaren Giorgio Grossi från Stressmottagningen.
Vi listar också expertens bästa tips för att undvika stress.



1. Helghuvudvärk
Huvudvärk kan bero på mycket, men både spänningshuvudvärk och migrän är nära sammankopplat med stress. Det är vanligt att den ger sig till känna när vi äntligen får tillfälle att slappna av, exempelvis på en helg.
– När vi är upptagna av massa måsten och borden och springer runt som skållade råttor är vi så uppvarvade och fokuserade att vi inte är i kontakt med slitaget som långsiktig stress innebär, säger stressforskaren Giorgio Grossi.
– När man slappnar av, då kommer trötthet, huvudvärk och generell värk ifatt.
LÄS OCKSÅ: 5 tidiga tecken på utbrändhet



2. Extremt sötsug
Du har säkert märkt att stress kan göra dig extra sötsugen. Det är inte så konstigt. Stressade personer sover ofta sämre vilket påverkar både vår hunger och våra mättnadshormoner. Konsekvensen är att vi lättare blir sugna på något energirikt som piggar upp, exempelvis socker.
En annan koppling är hjärnans belöningssystem.
– Socker är belönande för hjärnan. När vi är stressade eller mår dåligt så försöker vi få oss själva att må bättre på olika sätt. Vissa dricker, andra blir träningsnarkomaner eller tröstätare, säger stressforskaren Giorgio Grossi.
– Och sockerrik och fettrik föda är stimulerande för hjärnan, en högre dopaminkick än ett knippe morötter.
LÄS OCKSÅ: 5 stressfällor som kan göra dig sjuk



3. Eksem & akne
När vi är stressade kan immunförsvaret tillfälligt aktiveras vilket förebereder kroppen på anfall från virus och bakterier. Vissa har anlag för att reagera kraftigt med hudutslag som eksem och akne som blommar upp.
– På längre sikt får vi i stället ett nedsatt immunförsvar så man blir mer mottaglig för infektioner och liknande, säger stressforskaren Giorgio Grossi.
LÄS OCKSÅ: 10 vetenskapliga sätt att snabbt stressa ner



4. Magproblem
Så kallad stressmage är ett välkänt begrepp. Många inhyser spänning och oro i magen som har ett nära samarbete med hjärnan.
När vi blir stressade stängs dessutom matsmältningen tillfälligt ner och produktionen av magsyra hämmas. När vi sedan får tillfällig respit från stressen ökar produktionen som kompensation. Detta leder till en ryckighet i maskineriet.
Resultatet kan bli matsmältningsbesvär, gasighet, uppsvälldhet och förstoppning.
– Sedan försöker vi lösa det här med en rad olika dietförändringar när det i själva verket är livsstilen i stort som är problemet. Snarare än kolhydraterna eller att vi får i oss för lite eller för mycket fibrer, säger stressforskaren Giorgio Grossi.



5. Rubbad menstruation
Stark stress kan leda till hormonrubbningar i kroppen. Ett exempel är hormonet kortisol som ökar i mängd när vi är stressade. Det kan i sin tur påverka ämnesomsättningen, blodtrycket och blodsockret som tillfälligt ger oss mer energi.
– Tyvärr har det här hormonet destruktiva effekter på delar av hjärnan på lång sikt. Det kan leda till rubbningar som ökar risken för diabetes, hjärt-kärlsjukdom och massa annat elände, säger stressforskaren Giorgio Grossi.
Stress kan även rubba menstruationscykeln och leda till utebliven mens. Enligt en studie från Harvard University drabbas dessutom stressande kvinnor oftare av en mer smärtsam mensvärk.



6. Expertens bästa tips för att slippa stress
Många känner till de klassiska symtomen som stress kan leda till: sömnbesvär, minnes- och koncentrationssvårigheter, trötthet och humörsvängningar. Men den verkliga faran är vad som händer längre ner i kedjan. I förlängningen kan långsiktig stress leda till utbrändhet, ett försvagat immunförsvar och svåra sjukdomar som diabetes och hjärt- kärlsjukdom.
– När kroppen säger ifrån, som vid magproblem, hjärtklappning och värk, så ger det en bild som talar om att stressen är farlig, säger stressforskaren Giorgio Grossi.
– Under den resan måste man se över sin livssituation.
Expertens bästa tips för att slippa stress
Sluta förneka
– Om du ser att dina symtom trappats upp över en period av flera månader blir du inte hjälpt av att intala dig att du befinner dig i en "tillfällig svacka". Sök hjälp.
Vad är viktigt i livet?
– Fråga dig vad som är viktigt i livet och försök att efterleva det i små myrsteg, istället för att ständigt sträva efter omgivningens godkännande. Om du inte vet vad som är viktigt i livet kan du fråga dig vad du skulle göra om du bara hade ett dygn kvar att leva.
Prioritera rätt
– Prioritera inte bort dina nöjen, vänner och intressen. Det är just när du är som mest stressad som du behöver fylla på med den energi dessa kan ge.
En sak i taget
– Träna dig på att göra en sak i taget, med närvaro. Träna dig på att ständigt växla mellan aktivitet och återhämtning. Om huvudet är trött kan en promenad vara återhämtande. När kroppen är trött kanske att huvudet är piggt. Ibland behöver både kropp och knopp vila samtidigt. Ta flera mikropauser under dagen. Värna om din nattsömn.
Släpp kontrollen
– Släpp ditt kontrollbehov. Lär dig stå ut med att andra gör på sitt sätt och att du inte kan styra upp allt och alla i din omgivning.