Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Psykologen Maria Farm ger råd
2 AV 2
Foto: Shutterstock

5 tecken på stress du aldrig ska ignorera

Varje år blir tusentals svenskar sjuka av stress.

Men trots att det är så vanligt är det få som ser signalerna innan det är för sent.

– När du känner att belastningarna på dig är för massiva, det är då du blir sjuk, säger läkaren Anna Voltarie.

Här är fem symtom på stress du absolut inte ska vifta bort.

Alla människor upplever perioder av stress i livet, men när stressen och oron inte släpper taget är det dags att bli uppmärksam. Långvarig stress är nämligen en av de vanligaste anledningarna till sjukskrivning i Sverige, och antalet ser inte ut att minska. För sju år sedan var drygt 6000 svenskar sjukskrivna på grund reaktion på svår stress och anpassningsstörningar. I februari 2017 visade statistik från Försäkringskassan att siffran uppgått till 36 552 sjukskrivna. Vanliga diagnoser är akut stressreaktion och utmattningssyndrom.

– De som drabbas är ofta ambitiösa, prestationsinriktade personer som identifierar sig starkt med sin yrkesroll. När de känner av stressen i form av nedsatt förmåga anstränger de sig ännu mer och vad drar de ner på då? Återhämtningen! De hoppar över träningen och middagen med goda vännerna - alltså väljer helt fel. De gasar i uppförsbacken och kan dessutom bli rädda för att de inte känner igen sig själva och tror att de håller på att bli galna, säger Anna Voltaire, läkare och författare.

LÄS OCKSÅ: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet

Anna Voltaire: I efterhand såg jag tecknen

Anna har själv en historia av utmattningssyndrom till följd av för mycket stress. För henne kom smällen som en överraskning, något som många känner igen sig i.

– När du känner att belastningarna på dig är för massiva, det är då du blir sjuk. Hjärnan kopplar ur.

I efterhand kan Anna dock se att det fanns varningssignaler.

Så hur vet man att man stressar för mycket? Sömnen är en av de första sakerna som påverkas, men kroppen har fler sätt att säga ifrån.

Anna Voltaire och psykologen Maria Farm berättar om fem tecken på stress som du inte ska ignorera.

1. Sexlusten knuffas undan av stressen

När vardagen är fylld av krav och måsten är det lätt att sexlivet blir lidande.

– Det är inte så att mina klienter lyfter fram det här som primärt, men det visar sig nästan alltid att minskad lust är en del av stressen, säger Maria Farm.

I vissa fall handlar det om att tiden inte räcker till, att man är för stressad för att ta sig tid att ha sexuell kontakt med andra människor - trots att sex har visat sig kunna ha en avstressande effekt.

Hon tar upp onani som ett exempel. Att tillfredställa sig själv sexuellt kräver inte kontakt med andra, och kan vara ett bra sätt att varva ner. Men många som är stressade hittar inte heller lusten att onanera. Det beror ofta på att stressen släcker lusten.

– Vi hamnar i ett tillstånd där vi är väldigt långt ifrån de känslor och tankar som kan trigga vår lust. Sexlusten blir undanskuffadd av stresshormonerna, säger Maria Farm.

Det är ett vanligt problem som lätt kan leda till en ökad känsla av stress. Ett sätt att bryta den onda cirkeln är att acceptera hur läget är (och försöka att skära ner på stressmoment i vardagen). Maria Farm tipsar också om att försöka hitta tillbaka till lusten. Det kan vara att aktivt hitta tillbaka till tankar som gör en upphetsad. Om man har kärleksrelationer kan man försöka närma sig den eller de andra genom att ta sig tid att prata, kramas, kyssas utan krav på sex.

– Kanske hamnar man i säng. Det fiffiga med det här är att man ofta märker att beröringen gör en mer avslappnad, säger Maria.

2. Huvudvärk som kan bli kronisk

Ett bultande huvud kan bero på många saker. Fysisk ansträngning, vätskebrist och bihåleinflammation är vanliga orsaker liksom migrän. Men den allra vanligaste typen av huvudvärk är spänningshuvudvärk.

Stress, trötthet och oro är vanliga utlösare.

– Det är vanligt att man får huvudvärk lagom till helgen när man börjar slappna av, säger Anna.

Spänningshuvudvärk är ofta en dubbelsidig, molande eller tryckande värk. Käkmusklerna, hårbotten och nacken kan kännas ömma. Sus i öronen, en känsla av trötthet, yrsel och problem med koncentration och minne kan också förekomma.

För det mesta går smärtan över efter några timmar, men problemen kan hålla i sig i dagar. Huvudvärken i sig är inte farlig men om den återkommer ofta under en lång period kan det var kronisk spänningshuvudvärk.

Spänningshuvudvärk kan lindras med värktabletter men eftersom roten ofta är stress är en långsiktig strategi att minska på stressen.

– Mitt råd är att lindra smärtan så att man kan släppa det, annars finns en risk att man lägger mycket fokus på smärtan - något som gör en mer stressad, säger Maria Farm.

LÄS OCKSÅ: 6 typer av ångest och hur du lindrar

3. Aptiten och matvanorna förändras

Ökad aptit eller noll matlust? Hur vi reagerar är individuellt men det råder inga tvivel om att aptitförändringar är ett tydligt tecken på stress.

Illamående, brist på matlust och inga hungerkänslor. När Anna själv var så stressad att hon höll på att gå in i väggen var mat det sista hon tänkte på.

– Aptit är kopplat till stress och depression i största allmänhet. Hur det tar sig uttryck beror på hur man är. Jag var själv inte ett dugg matsugen när jag höll på att bränna ut mig. Jag kunde inte tänka ut någon mat, utan åt för att folk nästan tvingade mig. Samma sak för flera av mina patienter. De hade gärna tagit ett piller i stället för mat om det var möjligt.

Stressen kan också trigga ätstörningar. Om man sedan tidigare har en tendens att hantera negativa känslor genom tröstätning så kan det här beteendet bli starkare. Det är också vanligt att man äter mer för att man inte hinner känna att man är mätt, förklarar Maria Farm.

– Vi äter lite för fort när vi är stressade. De känner inte när mättnadskänslan kommer utan inser plötsligt att de är proppmätta. Många äter saker på språng för att de inte har tid att ta lunch, och då väljer de heller inte alltid den bästa maten. Då behöver de kanske en energikick senare på dagen och väljer något med mycket socker i, säger Maria.

LÄS OCKSÅ: 10 varningstecken på stress – som kommer när du är ledig

4. Du glömmer bort och blandar ihop

Tappar du ord? Glömmer du att ta med dig plånboken till affären? Det kan vara din hjärna som säger ifrån. Vårt arbetsminne störs av stress, något som kan visa sig genom koncentrationssvårigheter. Det är svårt att hålla fokus under möten, man glömmer bort att hämta barnen på förskolan och blandar ihop saker.

– En hjärna som går på högvarv är fullt upptagen med att lösa problem av karaktären akuta alarmtillstånd. Den är inte så fokuserad på att komma ihåg om det heter brevlåda eller cykelhjälm, eller vad barnen heter. Den fokuserar på överlevnad och då tappar man saker, säger Anna.

– Det är typiskt för stress och utmattning. En del tror att de håller på att bli dementa, tillägger hon.

Anledningen till att minnet tycks svika är beror på att stressen påverkar förmågan att uppfatta saker.

– För att kunna minnas vad du säger till mig, så måste jag vara närvarande i stunden. Men om jag i stället tänker på vad jag ska handla eller göra i morgon då kan jag inte koda ner det du säger i hjärnan. Så när jag senare försöker plocka fram det du sagt så finns det inte där. Minnet är inkomplett. Konsekvensen blir att jag tror att jag har minnesproblem, men egentligen var jag ju inte observant, säger Maria Farm.

Hennes råd är att försöka vara närvarande i stunden.

– Annars får du en känsla av att du inte hänger med, och det gör dig mer stressad.

5. Musklerna är spända som fiolsträngar

Ont i nacken och axlarna? Det är ett av de tidigaste tecknen på stress.

– Att gå och dra upp axlarna är ett tidigt tecken på stress. Det här är något som vi människor gör när vi är i fara: Du är på helspänn och aktiverar stora muskelgrupper för att kunna springa ifrån vad det nu är som kommer efter dig. Det finns en poäng med det, det är bara det att det ska sluta när vi inte längre är i fara, säger Anna.

Hon menar att många i dagens samhälle lever konstant på helspänn till följd av överdriven stimulering. Att göra saker samtidigt, multitaska, och vara tillgänglig och uppkopplad dygnet runt spelar stor roll.

– Det här är inte saker som vi ska behöva hantera. Eftersom vi inte kan springa ifrån något så når vi inget avslut. Vi fortsätter spänna oss och får ont - och så blir det en ond cirkel.

Massage, stretchning och motion hjälper till att mjuka upp spända muskler.

– Ge dig själv lite massage, försök resa dig upp och röra dig lite på jobbet, gå promenader, råder Maria Farm.

Det kan också hjälpa att vara uppmärksam på om man har en tendens att gå runt och spänna sig, och då försöka slappna av.

Det här rådet kan också förebygga huvudvärk.

LÄS OCKSÅ: 10 varningssignaler på att du har en panikångestattack

Så minskar du stressen

Känner du igen dig? Du är inte ensam, som konstaterat i början av artikeln är stress ett utbrett problem. Ett första steg är att inse att stressen blivit ett problem.

– Har man de här problemen så är man ganska far out, säger Anna.

Hon fortsätter.

– Man måste börja med att identifiera vad problemet är och vad man kan göra åt det. Oftast handlar det om att ge sig själv tid att vila och att plocka bort saker. Du måste ta bort det som inte är livsnödvändigt och ersätta det med vila.

Maria Farm har ett konkret tips: Att göra saker långsamt.

– Att minska på sina "bråttom-beteenden" kan vara en stor utmaning, men ger omedelbar effekt. Det kan vara att aktivt välja den längsta kön på Ica, promenera långsammare, prata långsammare, ta längre tid på sig i duschen. Helt enkelt minska på situationer som triggar adrenalinpåslag, säger Maria.

– Det behöver inte vara så märkvärdigt, som buddhistisk meditation. Det handlar om att slappa, så att hjärnan får sköta sig själv lite. På så sätt blir du bättre på att känna av om du är på väg att gå upp i varv och kan bromsa i tid.