Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

5 stressfällor som kan göra dig sjuk

Stress är i dagens blixtsnabba samhälle mer aktuellt än någonsin. All form av stress är inte skadligt, men när det pågår under en längre tid kan det få svåra konsekvenser - som utbrändhet som kan ta år att komma över.

Det behöver inte vara ett stort trauma som utlöser problemen. Här listar psykologen Maria Farm fem vanliga stressfällor som många tyvärr fastnar i.

– Vi har överlevt genom årtusenden därför att vi snabbt kunnat reagera på hot, men det systemet behöver också återhämta sig och varva ner; det kräver mycket energi, säger Farm.

Foto: iStock

1 av 6

1. Du tar med arbetet hem

Jobbet är en stor del av de flesta människors liv och en viktig bit i det så kallade "livspusslet". Idag är vi så pass uppkopplade att vi är nåbara i princip dygnet runt. Många känner pressen att prestera och slutar aldrig riktigt jobba trots att de lämnat arbetsplatsen rent fysiskt.


– Jag har haft många klienter som blivit utbrända och får kognitiva svårigheter som sitter kvar länge. Det ska man verkligen ha respekt för. Vi är inte maskiner, säger Maria Farm.

Det är nämligen viktigt för vår hjärna att varva ner, vare sig det handlar om en fikapaus mitt på dagen eller att koppla av när du kommer hem.

LÄS OCKSÅ: 5 tidiga tecken på utbrändhet

Ibland är det givetvis helt okej att ta med sig abetet hem då det kan skapa ökad flexibilitet, som att du hinner hämta ditt barn på förskolan eller liknande. Men det ska inte vara en långsiktig lösning.

Enligt Maria Farm är störd sömn ett tidigt och tydligt tecken på att du stressar för mycket.

Klicka vidare till nästa punkt för mer om sömnbesvär

1 av 6