5 stressfällor som kan göra dig sjuk
Stress är i dagens blixtsnabba samhälle mer aktuellt än någonsin. All form av stress är inte skadligt, men när det pågår under en längre tid kan det få svåra konsekvenser - som utbrändhet som kan ta år att komma över.
Det behöver inte vara ett stort trauma som utlöser problemen. Här listar psykologen Maria Farm fem vanliga stressfällor som många tyvärr fastnar i.
– Vi har överlevt genom årtusenden därför att vi snabbt kunnat reagera på hot, men det systemet behöver också återhämta sig och varva ner; det kräver mycket energi, säger Farm.
1. Du tar med arbetet hem
Jobbet är en stor del av de flesta människors liv och en viktig bit i det så kallade "livspusslet". Idag är vi så pass uppkopplade att vi är nåbara i princip dygnet runt. Många känner pressen att prestera och slutar aldrig riktigt jobba trots att de lämnat arbetsplatsen rent fysiskt.
– Jag har haft många klienter som blivit utbrända och får kognitiva svårigheter som sitter kvar länge. Det ska man verkligen ha respekt för. Vi är inte maskiner, säger Maria Farm.
Det är nämligen viktigt för vår hjärna att varva ner, vare sig det handlar om en fikapaus mitt på dagen eller att koppla av när du kommer hem.
LÄS OCKSÅ: 5 tidiga tecken på utbrändhet
Ibland är det givetvis helt okej att ta med sig abetet hem då det kan skapa ökad flexibilitet, som att du hinner hämta ditt barn på förskolan eller liknande. Men det ska inte vara en långsiktig lösning.
Enligt Maria Farm är störd sömn ett tidigt och tydligt tecken på att du stressar för mycket.
Klicka vidare till nästa punkt för mer om sömnbesvär
2. Du har sömnproblem
Inte nog med att sömnproblem är ett vanligt symptom vid stress, det kan dessutom skapa just stress. Ett klassiskt moment 22 med andra ord. Ibland har sömnsvårigheter fysiska förklaringar, men kan också vara psykologiskt.
– Jag vet inte vilka studier som gjorts på ämnet, men långtidssjukskrivningarna har gått upp, ångest och oro bland unga går upp så vi kan anta att även sömnproblem blir allt vanligare, säger Maria Farm.
För att få bukt med problemen brukar man ur terapiperspektiv prata om att "renodla sängen som en viloplats". Ta bort störande ljud och ljus, som exempelvis tv eller telefon och gärna varva ner åtminstone en halvtimme innan du ska sova.
– Man betalar inte räkningar, tittar på film eller äter i sängen. Bor man litet kan det vara ett problem men det finns sätt att komma runt det, säger Farm.
Ett annat tips är att gå och lägga sig när du faktiskt är sömnig, att ligga och kasta dig i flera timmar är inte bra.
LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter - vad de gör när de inte kan sova
3. Ni har en skev arbetsfördelning hemma
Det är ett faktum att kvinnor får ta en större del av arbetsbördan i hemmet, samtidigt som de tjänar mindre på jobbet. Detta är en stressfaktor som leder till många sjukskrivningar.
Maria Farm menar att även män drabbas av detta, mycket på grund av hur samhället är uppbyggt. En högre lön legitimerar liksom fördelningen, särskilt när ni har höga bolån, bilar och andra utgifter att ta hand om.
– Det är inte så enkelt att det bara drabbar kvinnor. Jag har flera manliga klienter som upplever det som en stressande att de exempelvis inte kan träffa sina barn så mycket, säger Farm och fortsätter:
– Det kan vara svårt att göra något åt, men ni borde åtminstone diskutera mellan varandra. Ska vi ha två bilar? Ska vi bo så här dyrt? Är det inte bättre om vi jobbar lika mycket och delar allt hemma 50/50?
4. Du har svårt att säga nej
Många går i stressfällan att fylla varenda lediga sekund med aktiviteter. Du har säkert jättekul på kuppen och vissa människor kan finna det uppfyllande att ha en fullbokad kalender. Men ibland måste det verkligen prioriteras. Du kommer inte upplevas som tråkig bara för att du hoppar över ett glas vin mitt i veckan eller inte är sugen på att gå på bio en fredagskväll.
– Ibland är det bra att "bara sitta och glo". Att inte göra någonting. Det är så himla viktigt för hjärnan, säger Maria Farm.
Hon har själv haft flera klienter som varit helt slutkörda eftersom de försöker upprätthålla ett rikt socialt liv samtidigt som de är oerhört drivna på jobbet och tränar flera gånger i veckan.
5. Du upplever ständig tidsbrist
Vi är många som i dag upplever att dygnet inte har tillräckligt många timmar. För det första gör arbetet anspråk på lejonparten av dagen och efter det måste man ju hinna med att leva också?
Tidsbrist är en ständigt återkommande stressfaktor som inte blir bättre av att vi ständigt bombarderas med vad alla andra sysslar med via sociala medier. Frågor som "hur ska jag hinna med det där?" är därför vanliga.
– Och då gäller det återigen att prioritera vilka värderingar som är viktigast. Är det här viktigt för mig? Det kanske är viktigt för den andra personen men är det verkligen något jag vill göra? säger Maria Farm.
6. Psykologens tips för att undvika stress
Det finns många knep för att sänka stressnivåerna i vardagen. Men om Maria Farm bara får välja ett så är svaret givet: Motion.
– Då pratar vi inte om att springa ett triatlon, det räcker gott med promenader. Bara man får in lite rörelse i vardagen. Det motverkar stresshormoner och hjälper dessutom din sömn något oerhört, säger hon.