11 saker som händer med kroppen när du är stressad

Ibland kanske du inte själv upplever dig som stressad, men kroppen säger alltid ifrån.

Foto: Shutterstock.

Ibland kanske du inte själv upplever dig som stressad, men kroppen säger alltid ifrån.

Stress är en av våra största hälsobovar och det påverkar dig både psykiskt och fysiskt. 

Här är 11 saker som händer med kroppen när du är alldeles för stressad. 

Andra har också läst

Stress i sig är inte farligt, det är rentav viktigt för oss för att vi ska fungera. Men långvarig stress utan chans till återhämtning är inte bra för oss, och kan leda till problem med sömnen, minnet och koncentrationen och på sikt kan stress leda till sjukdomar, utbrändhet och ett sämre immunförsvar.

LÄS OCKSÅ: Överläkaren: Bästa träningen för att minska stressen 

Här är  11 saker som händer med din kropp när du är stressad: 

1. Du får värk i kroppen

När du är stressad så går kroppen in i ett "fly eller fäkta"-läge, och musklerna gör sig då redo för att fly. Om du går runt längre perioder med denna anspänning så får du spänningar i muskler och leder som leder till värk och inflammationer. Särskilt utsatta verkar ryggen och skuldrorna vara för denna anspänning. Att känna sig spänd i käken kan också vara ett tecken på stress. 

LÄS OCKSÅ: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet 

2. Du blir extra känslig mot ljud och ljus 

När du är stressad så är det en instinkt att göra kroppen redo för strid eller flykt.  Därför så blir ögonen extra känsliga för ljus och du får också bättre hörsel. Men dessa egenskaper "behövs" ju inte om du inte ska fly eller måste hålla utkik efter faror, och därför kan det bli påfrestande i en kontorsmiljö. 

3. Du får kalla händer och fötter 

Samma "fly-eller-fäkta"-läge påverkar också blodkärlen längts ut på kroppen som drar ihop sig och då blir fötter, tår, händer och fingrar kalla. 

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på stress du aldrig ska ignorera 

4. Det "tjuter" i öronen 

Långvarig stress är starkt kopplat till tinnitus, och när du är stressad kan du uppleva ett brus, sus eller pipande tjut i öronen. Om du har spända muskler i käken eller nacken finns det nervkopplingar till hörselbanorna i hjärnstammen som kan göra att du hör tjutande ljud. 

Foto: Fotolia.

Du blir extra känslig mot ljud och ljus när du är stressad.

5. Du får problem med magen 

Ena dagen kan du vara förstoppad, nästa har du diarré. Det är inte ovanligt för en stressmage. Många känner nog igen att magen påverkas när du är stressad, och du kan få gaser, smärtor, inflammationer och magkatarr. Stress kan också utlösa fler fysiska sjukdomar och skador i mag- och tarmsystemet. 

Här ger dietisten sina bästa råd på livsmedel för en lugn mage

6. Du sover sämre 

Du vaknar mitt i natten och får svårt att somna om. Eller så ligger du och vrider och vänder dig flera timmar varje kväll utan att somna, trots att du är trött. Det kan vara tecken på att du är så stressad så att sömnen påverkas. När du är stressad så ställer nervsystemet in sig på vakenhet, och därför får du också svårt att somna. 

LÄS OCKSÅ: Sex saker du gör varje dag som kan vara dåligt för hälsa

7. Du blir väldigt sugen på allt som är sött

Om du inte sover tillräckligt så blir du trött och slö under dagen. Då blir det lätt att äta något sött för att få en sockerkick och orka ta sig igenom dagen. Men motsatsen blir ofta direkt tvärtom, då ditt blodsocker går upp och ner under dagen och du kraschar hårdare efter att du ätit mycket socker. 

Foto: Fotolia.

Känner du dig lättirriterad? Då kan det vara dags att stressa ner.

LÄS OCKSÅ: 5 stressfällor som kan göra dig sjuk 

8. Du får stora humörsvängningar

Stress påverkar givetvis det psykiska måendet mycket, och du kan känna dig nedstämd, orolig, ledsen och även känslor av oro och ångest är vanligt. Att fastna i negativa tankar och få problem med minnet och koncentrationen är också tecken på stress. 

Här är tre enkla övningar du kan göra för att lindra din stress. 

9. Du får lättare finnar och eksem 

Immunförsvaret påverkas av stressnivån i din kropp, och huden kan förändras vid stress. Att få eksem, finnar eller akne när du stressar är inget ovanligt, och ett tecken på att du kanske borde ta det lite lugnare. 

10. Ditt hår blir grått

Gråa hårstrån kommer naturligt med åldern, och våra gener avgör om/när vi får grått hår. Men stress kan göra så att vi får grått hår tidigare än vad som var tänkt. Det kan bero på att stresshormoner hindrar hårsäckarna från att ta upp melanin, som är det pigment som avgör vilken färg på håret man får. 

LÄS OCKSÅ: 10 vetenskapliga sätt att snabbt stressa ner 

11. Din mens kan utebli eller försenas

Stress och oro kan påverka din menscykel, och stresshormonet kortisol som utsöndras när du är stressad kan göra att din ägglossning förändras och göra så att mensen uteblir eller försenas. 

Här kan du läsa läkarens bästa tips för att undvika att gå in i väggen - symptomen du bör hålla koll på om du ligger i riskzonen.  

Källa: 1177.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här