11 sätt: Så larmar din kropp när du stressar för mycket
Att stressa av är viktigt.
Sandra af Winklerfelt-Hammarberg, specialist i allmänmedicin, vill påminna om att våra kroppar inte är särskilt sofistikerade när det kommer till stress:
– Vi har en stenålderskropp, den tolkar alla tecken på fara som "Var är lejonen?".
Här listas elva sätt din kropp larmar på när du stressar för mycket.
1. Du får svårare att koncentrera dig
Vad händer vid stress: Den kemiska balansen i hjärnan förändras. Produktion av ämnen som stimulerar stressvaret höjs. Långvarig stress och oro/ångest riskerar leda till depression. Förutom att tankarna blir mer negativa får man svårt att koncentrera sig.
När du varvar ned: Det parasympatiska systemet, som hjälper kroppen att varva ner, stimuleras.
LÄS OCKSÅ: 7 saker psykologerna gör för att lindra sin ångest
2. Du glömmer lätt saker
Vad händer vid stress: Stresshormoner stör minnesinlagringen och krymper minnescentrum. Korttidsminnet drabbas först.
När du varvar ned: Du får lättare att fokusera. Lugn och ro underlättar inlärning.
LÄS OCKSÅ: 8 fantastiska sätt att träna upp minnet
3. Du får svårare att somna
Vad händer vid stress: Om det ligger stresshormoner kvar och spökar i systemet försvåras insomning. Sömnproblemen ökar i Sverige och vi sover allt mindre.
När du varvar ned: Under sömnen sker en omformatering av hjärnan så att den blir 20 procent mer energieffektiv. Minnen vi inte längre behöver prioriteras ned.
LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter – vad de gör när de inte kan somna
4. Du får svårare att växla mellan vila och aktivitet
Vad händer vid stress: Blodtrycket ökar, pulsen ligger på en högre nivå, adrenalinet förbättrar vår kapacitet i det korta perspektivet. Vid långvarig stress får man snarast motsatt effekt, mindre flexibilitet, kroppen blir sämre på att reglera och agera utefter situationens krav. Kroppen är inte gjord för att vara på samma nivå hela tiden.
När du varvar ned: Träning på medelintensiv nivå är ett mycket bra sätt att varva ned. Kroppen får göra sig av med stresshormonerna, efteråt ligger de på en lägre nivå än innan träningen började och dessutom frisätts endorfiner som får dig att må bra.
LÄS OCKSÅ: Läkaren om stress: "Vi har en stenålderskropp"
5. Dina matvanor förändras
Vad händer vid stress: Långvarig stress får kroppen att premiera kortvarig överlevnad. Sött och fett, gärna på en gång. Vi blir mer kortsiktiga i våra val. Reglering av hunger påverkas av olika saker, olika hos olika individer. En del blir hungriga och tröstäter, andra tappar aptiten helt.
När du varvar ned: Matsmältningen förbättras. Aptitregleringen fungerar bättre när man inte kastar i sig maten. Bättra matvanor och förmåga att planera ger viktnedgång.
LÄS OCKSÅ: Maten som mättar bäst – när du vill gå ner i vikt
6. Du kan få ont i kroppen
Vad händer vid stress: De stora musklerna får ökad tonus och beredskap. Statisk spänning ger smärta för att du får mjölksyra i musklerna, blodcirkulationen stryps och det kan till och med trycka på nerver som passerar, vilket även kan ge exempelvis huvudvärk. Smärtökande substanser frisätts som bidrar till den onda cirkeln.
När du varvar ned: Har spänningen suttit i länge kan det behövas lugn träning, beröring och rörelse för att mjuka upp muskler och bindväv. Kanske finns det vissa muskelgrupper som behöver stärkas för att bidra till en avslappnad kroppshållning. Alla muskler behöver röra på sig dynamiskt, så mikropauser i arbetet, bli medveten om andning, kroppshållning och rör dig regelbundet om du har ett stillasittande arbete. Om det har gått långt så kan det göra jätteont att börja träna och röra på sig så man får börja med små doser.
LÄS OCKSÅ: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet
7. Din mage och tarm påverkas
Vad händer vid stress: Mindre blod passerar tarmen och magen bryter ner maten sämre. Illamående, "tyngdkänsla" i magen och ibland förstoppning är vanliga symtom.
När du varvar ned: På engelska heter avslappning Rest & digest - vila och matsmältning. Tarmen rör sig mer, produktionen av matsmältningsenzymer ökar och upptaget av näring förbättras.
LÄS OCKSÅ: Deppig? 4 oväntade sätt tarmfloran kan påverka din hälsa
8. Du blir lättare sjuk
Vad händer vid stress: Man kan få ett sämre immunförsvar, kanske ständiga infektioner, kanske en generell uppvarvning med inflammationssymtom, kanske rosacea, blossande hud.
När du varvar ned: Regleringen av immunförsvaret förbättras. Ibland kan man till en början reagera med sjukdomssymtom om kroppen har något den behöver ta hand om.
LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling
9. Du kan må dåligt utan att veta vad det beror på
Vad händer vid stress: Kroppen har svårt att skilja på stress, oro och panik. Reaktionen är ganska lik oavsett vilket hot vi ställs inför. Konsekvensen är att man kan må sämre psykiskt utan att förstå orsaken.
När du varvar ned: Att hitta balans mellan vila och aktivitet kan mildra psykiska symptom.
LÄS OCKSÅ: Trött och deppig? 5 orsaker och lösningar
10. Missbruksbeteenden kan triggas
Vad händer vid stress: Många människor reagerar på stress genom att försöka varva ned - på ena sättet eller det andra. Vissa personlighetstyper är mer benägna att ta till exempelvis alkohol för kortsiktig stresshantering. Motion, sex, droger går på belöningscentrum, men på olika sätt, vilket påverkar våra beteenden.
När du varvar ned: Ett återhämtat stressystem har bättre möjligheter att svara adekvat på både kortvarig belastning och ge sig själv återhämtning.
11. Du kan bli blek och kallsvettig
Vad händer vid stress: Blodflödet till huden minskar eftersom kroppen premierar de stora muskelgrupperna, hjärta och lungor. Man kan bli kallsvettig och blek.
När du varvar ned: Blodet återvänder till händer, fötter och hud. Därigenom får huden tillräckligt med syre och näring för att kunna fungera optimalt.
Ur arkivet: Psykologen om hur du kan hantera stress
LÄS OCKSÅ: 7 fysiska symptom som kan bero på depression