Stress som gravid har långtgående konsekvenser för ditt barn
1 av 2: Stress som gravid har långtgående konsekvenser för ditt barn Foto: Shutterstock
Enligt ny svensk forskning kan det öka risken för ångestsjukdomar och adhd.
2 av 2: Enligt ny svensk forskning kan det öka risken för ångestsjukdomar och adhd. Foto: Shutterstock

Stress under graviditeten påverkar barnets framtida mående

När man är gravid så är man utsatt på ett sätt som man inte är van vid. 

Hormonerna stormar och en del kan känna sig känsligare och mer mottagliga för stress än andra. 

Normal stress påverkar inte fostret men om det händer något oförutsett som gör att man blir extremt stressad när man är gravid kan det påverka barnet hela livet. 

Nu visar en svensk studie, den första i sitt slag, att om ett dödsfall sker i den gravidas närhet under graviditeten så påverkas fostret negativt. Resultaten visar att det finns en koppling mellan extrem stress under graviditet och adhd-medicinering hos barnet som litet och ångest- och depressionsmedicinering som vuxen. 

Med andra ord är risken större att ditt barn ska drabbas av adhd eller ångestsjukdomar om någon i din närhet har dött när du var gravid. 

LÄS MER: Depressioner kan starta i livmodern 

Svensk studie visar spännande resultat

Det visar sig även att en splittring av familjen, som skilsmässa, under graviditeten också påverkar barnets framtida mående. Forskarna Petra Persson och Maya Rossin-Slater lägger därför fram ett förslag att gravida kvinnor ska få mer hjälp för att det i det långa loppet hjälper deras barn att må bättre och i sin tur även påverkar samhället långsiktigt. De menar dessutom att det går i arv och om stressen har påverkat en generation som kanske har hamnat i en ond cirkel av mental ohälsa så kan det vara en förklaring. 

LÄS MER: Så påverkar stressen dina chanser att bli gravid 

Viktigt med den här typen av forskning

– Det här är den bästa studien jag har sett som faktiskt visar hur effekterna av stress kan bli. Dessutom fokuserar den på mental hälsa vilket väldigt sällan forskas om när det gäller ekonomiforskning. Trots att det är väldigt viktigt när det gäller anställning, kostnader för psykisk ohälsa osv, menar Janet Currie, forskare på Princeton University i Quartz.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande