Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är inte bara mysigt att sticka – det är också bra för hälsan.Det är inte bara mysigt att sticka – det är också bra för hälsan.Det är inte bara mysigt att sticka – det är också bra för hälsan.
När du fokuserar på något, kan detta ha en meditativ effekt.När du fokuserar på något, kan detta ha en meditativ effekt.När du fokuserar på något, kan detta ha en meditativ effekt.
1 AV 2
Det är inte bara mysigt att sticka – det är också bra för hälsan.
Foto: COLOURBOX
2 AV 2
När du fokuserar på något, kan detta ha en meditativ effekt.
Foto: COLOURBOX

Stick-terapi: därför blir du lycklig av att sticka

Mobilt, meditativt, hälsobringade, kreativt och bra för minnet. Nej, det handlar varken om resande till eller näringsriktig mat – utan faktiskt om något så enkelt som att sticka.

Att den gamla hantverkstraditionen stickande kan fungera som en riktig hälsoboost har flera forskningsrapporter pekat på genom åren. Vid sidan av att den upprepande handrörelsen verkar stressdämpande kan stickande även ha en blodtrycksänkande och muskelavspännande effekt. Läs mer om det i artikeln: "Sticka och må bra".

Hälsovinsterna med att sticka är även något författaren Barbara Hannah Gruffman, författare till bästsäljaren "The Best of Everything After 50: The Experts’ Guide to Style, Sex, Health, Money and More", lagt märke till. I sin senaste krönika i Huffington Post, hyllar hon hobbyn som hon började med först efter att hon fyllt femtio.

"Att säga att jag är helt fast är en underdrift", skriver Gruffman och listar därefter anledningarna till varför stickande hamnar på hennes listan över absolut-kunna-sysslorna i livet:

Du kan ta med stickningen överallt – på resor, i väntan på möten, osv.

Du kan sticka medan du gör sådant du älskar – när du lyssnar på musik, tittar på TV, dricker ditt favoritvin... eller dagdrömmer.

Och sist men inte minst, skriver Gruffman, visar forskning att stickande kan motverka demens och påverka immunsystemet positivt.

 

LÄS OCKSÅ:

Stressfri på 3 minuter med mikromeditation

Bevisat: Mindfulness fungerar på ångest