Social baksmälla finns – är du drabbad?

Två uppbokade kvällar i rad gör dig stressad.

Och på fester är du nästan alltid den första att lämna, om än med dåligt samvete.

Då tillhör du förmodligen personlighetstypen introvert.

Och drabbas lätt av "social baksmälla".

Vem vill inte vara den där omtyckta, sällskapliga och roliga på festen? Personen som drar till sig allas blickar, för att hen är en stjärna på att mingla? Nja, i ärlighetens namn är det kanske inte allas våta dröm. Men likväl är det ett karaktärsdrag som premieras i vårt samhälle: extroverta personer, med förmågan att ta plats, underhålla och lyfta andra, är helt klart eftertraktade, inte minst i karriärsstyrda yrken.

LÄS OCKSÅ: Du kan vara både extrovert och introvert 

Introvert personlighet

Men många av oss är det motsatta till extroverta, eller utåtriktade. Vi trivs bättre bland få människor än många – och behöver kompensera sociala tillställningar där intrycken avlöser varandra med tid för oss själva. I praktiken kan det innebära att man inte klarar av flera uppbokade kvällar i rad utan att hamna i ett stressläge, med dålig sömn och oroskänslor till följd. Att man måste ställa in och tacka nej till umgänge för att värna om sin hälsa.

LÄS OCKSÅ: Panikångest och depression - 12 saker du bör veta 

Social baksmälla

"Social bakmsälla" kallas det fenomen som inträffar när introverta personer blir överstimulerade och upplever ett akut behov att dra sig undan. Man får helt enkelt slut på energi – och omslaget från okej till odräglig tillvaro går snabbt. Typiska situationer är när man tvingas stanna längre på en fest än vad man hade planerat, eller när kompisen man stämt träff med tar med sig nya vänner som man inte har ork att småprata med. Det enda man vill i de lägena är att komma hem.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om du lider av social ångest

Berätta för vännerna

Så vad kan man då göra för att undvika att bli socialt bakis? Hur förhindrar man den där spända eller nerviga känslan i kroppen? Enligt den amerikanska skribenten Shawna Courter, med egen erfarenhet av introvert beteende, är det helt på sin plats att smita iväg en stund från tillställningen: säg att du ska på toaletten eller måste ringa ett samtal, VADSOMHELST. Bara du får några minuter i ensamhet, där du kan andas och låta tankarna vandra.

Och berätta för dina vänner. Förklara hur du fungerar och att du inte kan hålla deras tempo i fråga om aktiviteter och middagar. Förbered dem på att du kommer att ställa in dejter och andra åtaganden OM det blir övermäktigt.

Då slipper du ha dåligt samvete, samtidigt som du inte blir sittande någonstans där du inte vill vara. Den bästa kuren mot social baksmälla är avskildhet, skriver brittiska Metro.