Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
"Så här måste det ha varit att ligga i mammas mage"
"Så här måste det ha varit att ligga i mammas mage"
"Så här måste det ha varit att ligga i mammas mage"
"Så här måste det ha varit att ligga i mammas mage" Foto: CORNELIA CORNELIA

Funkar verkligen floating? Vi testar

Stress, utbrändhet och kroniska smärtor sägs minska. Kroppen och tankarna vilar i total tyngdlöshet. Vi testar floating. En sällsam känsla att flyta som en kork i det salta vattnet.

Kristina Müller

Med viss tveksamhet kliver jag in i tanken som liknar ett överbyggt badkar. Luckan är rätt tung och med en duns drar jag igen den om mig. Mörkret är totalt. Och tystnaden.  Nu förstår jag hur den kidnappade Erik Westerberg kände sig när han tvingades ned i den simpla trälådan för att forslas till ett sommarstugeområde.  Ego testar floating. I hudtempererat vatten guppar jag viktlös som en kork ovanpå det salta vattnet. 450 kilo magnesiumsulfat får gravitationen att helt upphöra. Vattnet håller en salthalt på 35 procent. Det slår Döda havet som lär ha 28.

- Torka dig inte med handen i ansiktet, så du får salt i ögonen, det svider ordentligt, varnar Thomas Östling, ägare till Plaza Spa & Beauty i Stockholm.

Alla intryck försvinner

Väl inne i tanken försvinner den klaustrofobiska känslan, nästan. Först måste jag kontrollera ett par gånger med handen att det verkligen går att få upp luckan lätt inifrån som de  påstått. Det gör det.  Där inne i tystnaden och mörkret ska kroppen få en chans till återhämtning. Alla  intryck ska försvinna så att kroppen kan läka sig själv från stress, utbrändhet och muskelvärk.

- Kroppen läker snabbare när den är i balans och inte har något att bearbeta, då sprutar den ut endorfiner. Därför är floating bra vid kroniska smärttillstånd, säger Thomas Östling.  Idrottsskador läker till exempel 20 procent snabbare med floating, hävdar han.  Med händerna vilande under huvudet eller utsträckta efter sidorna slappnar jag av totalt. Att slumra till en stund går bra för den som vill.

Som att meditera

Huvudet flyter och ingenting tar emot så man har inga reflexer som gör att man vill vända på sig som i en säng.  Vattnet är hudtempererat för att man inte ska känna vare sig värme eller kyla. Så här måste det ha varit att ligga i mammas mage.  Tankarna kommer och går, ungefär som när man mediterar. De flyter runt , precis som kroppen, där inne i tanken och tidsbegreppet suddas ut.

- En timma inne i tanken motsvarar fyra till sex timmars sömn, säger Thomas Östling,  Hon förklarar att floating sänker hjärnans vågfrekvens ned till deltavågor som under djup sömn.    

 

När kroppen slappnar av totalt och blodcirkulationen kommer igång ordentligt i alla muskler så ökar också hjärnans produktion av lugn-och-rohormonet oxytocin och serotonin som lindrar värk.

- Många människor söker olika sätt att stressa av på. De allra flesta behöver lite hjälp på traven och det här är ett enkelt sätt, säger han.  Vissa som går i psykoterapi kombinerar behandlingen med floating. Spänningar släpper och luften går liksom ur en, menar Thomas Östling.  Det salta vattnet har också en läkande effekt på små sår som hudsprickor och trasiga nagelband och gör huden mjuk och len.

- En del som lider av psoriasis upplever att de blir bättre i huden efter några behandlingar, säger Thomas Östling.

En sällsam upplevelse

Han tycker att man behöver prova behandlingen ungefär tre gånger innan man lär sig att slappna av ordentligt inne i  tanken.  - Först då brukar instängdhetskänslan släppa och man litar på att huvudet flyter, säger han.  Genom tankens vägg och öronpropparna jag försetts med för att stänga ute vattnet och saltet, hör jag hur någon ropar på mig. Tanken ska renas i en kvart innan nästa besök. Det är dags att kravla sig ut.  En sällsam upplevelse att flyta runt där inne i det mörka innanmätet, visst.  Men jag håller med om att det inte är så lätt att slappna av första gången. Lättad kliver jag ut i ljuset och luften, lite groggy och aningen ostadig på benen.

Det här är floating

• Floating uppfanns på 1950-talet i USA av neurofysiologen John C. Lilly. Han ville se vad som hände med amerikanska krigsfångar som utsatts för hjärntvätt när alla yttre intryck stängdes av. Lilly upptäckte då att hjärnans vågfrekvens gick ned på samma nivå som under djup sömn och att det skänkte lugn. På 1970-talet kom floating till Sverige. Men det är först under senare år som intresset börjat vakna. Idag finns flera floating-ställen runt om i landet.

• Mellan 400 och 500 kronor, beroende på ort och ställe för en timma i tanken.Behandlingen hjälper mot stress, utbrändhet och kronisk smärta. Hjärnan ökar sin produktion av signal-  substanserna serotonin och oxytocin.

Test: Så bra var det

NJUTNING:      Visst var det härligt och njutbart att bara flyta runt där inne. Men faktiskt lite svårt att koppla av helt, säkert på grund av att det var första gången. Inget för den som lider av klaustrofobi.

AHA-UPPLEVELSE:        Absolut. Ett fantastiskt sätt att få uppleva tyngdlöshet på.   

HÄLSOEFFEKT:      Pigg och alert kände jag mig efteråt. Men kanske inte riktigt som om jag sovit sex timmar. Möjligen behöver man fler behandlingar för att känna sig så utvilad.

DAGEN EFTER-KÄNSLA:      Ingen särskild alls faktiskt. Kände mig precis som  vanligt.

EGOFAKTOR:        Underbar känsla att för ett ögonblick stänga ute alla intryck man annars matas med dygnet runt. Bara ljudlösheten, ahhh. Hade nästan glömt bort hur den kändes.