Shirley Clamp har kämpat mot både depressioner och låg självkänsla.
Shirley Clamp har kämpat mot både depressioner och låg självkänsla. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Shirley Clamp: ”Jag har slutat vara så hård mot mig själv”

Shirley Clamp har länge kämpat med depressioner, dålig självkänsla och tvivel på sig själv som artist.

Men nu står hon på scenen igen i en personlig show som ger lite perspektiv på de tuffa perioderna.

– Jag driver inte med begreppet depression, men om mina erfarenheter, säger hon.

Shirley Clamp hoppas att humorshowen ”Nästan 20 år på scen om man avrundar uppåt” ska bli en Sverigeturné längre framöver. Showen, som är mycket personlig, handlar bland annat om depression och dålig självkänsla, något Shirley själv har lidit av och berättat öppet om.

– Jag var inte intresserad av att föreläsa om depression och taskig självkänsla och skriva folk på näsan. I stället ville jag lyfta fram det roliga i det sorgliga och det lätta i det tunga. Tillsammans med regissören William Spetz lyckades vi få till en opretentiös föreställning som skapar skratt i salongerna, vilket var ett viktigt mål, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Tommy Nilsson: ”I dag ångrar jag ingenting”

Drabbats av depressioner

I föreställningen har hon till exempel på sig den blå morgonrock hon bar i tre månader under sin förra depression, då hon avskärmade sig från världen utanför.

– Jag driver inte med begreppet depression, men om mina erfarenheter, mycket om det jag upplevde 2003 när jag var inne i låg period. Jag älskar själv gränslös humor, där man inte riktigt vet om det är okej att skämta om en viss sak eller inte. Att jag bjuder på mig själv är väldigt intressant utveckling för mig personligen, berättar hon.

Shirley Clamp

Ålder: 47.

Gör: Artist.

Familj: Dottern Vilja, 11.

Bor i: Enskede i Stockholm.

Att lämna ut sitt mörker på scen har gett effekt. Efter en föreställning kom en ung kille fram och tackade Shirley.

– Han grät och sa att han var där jag hade varit när det var som jobbigast. Han sa tack för att jag ger honom hopp och att det hjälpt honom att fortsätta tro på sina drömmar. Det var tungt att se honom så ledsen, men samtidigt kände jag glädje och tacksamhet, för att ha berört och ingivit hopp. Jag tror att det är förlösande för människor att kunna känna igen sig själva, för depression drabbar ju så många nuförtiden, menar hon.

LÄS OCKSÅ: Tina Nordström: ”Inte lätt att se sina barn bli stora”

Länge lidit av låg självkänsla

Shirley har i åratal lidit av låg självkänsla, särskilt som artist.

Var kom modet ifrån att ställa sig på en scen och dela med sig av det svåra?

– Dels fick jag styrka av att bara få samtalet från en av producenterna. Min första reaktion var: Är det dolda kameran eller har de ringt fel person? I skarpt läge kan jag bli otroligt tveksam, lite ängslig. När de sa att föreställningen skulle göras på Maximteatern i Stockholm, då var jag säker på att något var fel. Vad är haken liksom? Jag hade nöjt mig med en närteater utanför Borås, haha. Men allt det här sammantaget, gav mig bekräftelse och därmed också styrka och mod.

Hon skrattar ofta och gestikulerar mycket med händerna. Hon verkar glad och tillfreds, som om hon tidigare fladdrat och nu äntligen landat.

– Fladdrat och landat, vilken bra låttitel. Där har vi den, ”Mello” 2021, säger hon och skrattar högt och fortsätter:

– Jag har skrivit låtar om att landa men inte riktigt greppat den faktiska innebörden, men jo, jag har landat. Som artist kan jag känna att jag liksom har gift mig med min publik och med branschen, låter det konstigt? Förut hade jag som korta romanser, förälskelser med toppar och dalar. Man gjorde inte alltid rätt val och landade i diket, men sen for man upp igen. Nu är det mer stabilt, förklarar hon.

Jag har landat även på det personliga planet

Kanske svajar och tvivlar hon i framtiden, men i dag finns en ny grund som hon tror kommer finnas kvar för all framtid.

– Jag har landat även på det personliga planet och mycket har att göra att jag nu vet att jag har en personlighetstyp som kan hamna i depression igen. Det var inte så muntert just då när läkaren berättade det, men jag kom ju ur den förra gången och kommer att komma ur den nästa gång, menar hon.

Att på allvar jobba med sig själv har varit a och o. Och att vara uppmärksam på varningssignaler och att inte låta sig dras ner i det som känns tungt.

– När jag känner att jag börjar dra mig undan från människor och hellre vill stanna hemma än att hitta på något, då öser jag snabbt på med saker som gör att jag mår bra. Och det kan vara allt från promenader, till att umgås med folk som ger rätt energi.

Shirley Clamp Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Varför hon blev deprimerad har hon fått berättat för sig delvis handlade om svårigheten att hantera uppgång och nergång, särskilt när det gäller karriären. Shirley förklarar:

– När jag gick från högt tempo och mycket bekräftelse till att det blev lugnt och tyst kunde jag hamna i en djup svacka. Då tänkte jag att jaha, nu var det roliga över. Och hur starkt man känner av dippen efter en intensiv period beror på vilken typ av person man är. Jag kände väldigt starkt av skillnaden, det var en jäkla match.

Peppar sig själv

Även balansen mellan högt och lågt har hon jobbat med. I dag är hon noga med att observera och ifrågasätta sina sinnesstämningar.

– Vad är det som gör mig glad, ledsen och arg? Återigen, när jag svajar tar jag till mig mina ”må bra-knep”. Eller så tänker jag det här är nytt; nu blev det tyst, nu skriver de inte om mig längre, nu får jag klara mig själv. Det är en spännande och utvecklande personlig resa jag gör.

Andra konkreta saker Shirley gör för att peppa sin självkänsla är att skicka meddelanden till sig själv, på till exempel mobilen.

– Fan vad du är bra. Du är snygg. Du är bäst. Sånt skriver jag till mig själv och det är jätteeffektivt. Jag har också börjat sålla bort energitjuvar. Gillar jag inte att vara i samma rum som någon som stjäl energi så behöver jag inte det. Eller så finner jag mig i att vara i samma rum, men på mina villkor och utan att ta skit, säger hon bestämt.

LÄS OCKSÅ: Malin Olsson: Jag har svårt att komma ner i varv

Shirley Clamp om mammalivet

Hon har lärt sig att tänka på sitt eget värde, vilket inte varit lätt alla gånger.

– Det är en väldigt konkret sak att tänka på; ditt eget värde. Man är inte otrevlig för att man sätter sitt värde först, att man lyssnar inåt efter vad det är man egentligen vill och behöver. Jag har lärt mig att säga vad jag känner och, måste jag erkänna, folk blev både förvånade och chockade. Det sårade mig i början, när de inte förstod min förändring. Men nu tänker jag äsch, sköt dig själv, säger hon.

Shirley Clamp om…

…musikbranschen:

– Det är en helt ny bransch mot vad det var 2004 när jag slog igenom. Skivor säljer ju inte längre och det är inte lätt att bli spelad på radio. Sen kan jag känna att jag är lite utanför musikbranschen. Visst, jag är en artist och släpper musik ibland, men är ändå utanför på något vis. Jag hade tur som slog igenom för då kunde man fortfarande födas som artist och som svenska folket i lugn och ro hann ta till sig. I dag går allting så himla fort. Det är svårare att få fäste som artist. Vad som händer just nu i branschen får jag oftast veta av min dotter, haha.

…att bli äldre:

– Jag har tyvärr många vänner som gått bort i cancer så jag är glad att jag är kvar och åldras. Jag är glad när jag fyller år för det betyder att jag lever. Jag har inte haft några speciella ålderskriser. Sen kan ju till exempel depressionerna jag haft orsakats av en omedveten rädsla för att åldras, och dö, det vet jag ju inte säkert.

…utseendehetsen:

– Jag har blivit coolare med det. Innan fick yttre faktorer och människors kommentarer mig att skynda in i en LCHF-diet, nu kan jag inte bry mig mindre och det har med mognad att göra. Jag märkte att jag ville ändra på en klänning i föreställningen, för att dölja putet på magen, men nu blev det ändå den klänningen där magen putar i profil, men det är okej. Tidigare var det bara byxor, kavaj och höga klackar som gällde, för att trolla bort mellankroppen. Jag har varit i branschen så länge att jag insett att de människor som njuter av att tycka och kritisera andras utseende, det är små människor.

…att vara mamma:

– Det viktigaste för mig som mamma är att lära Vilja att tro på sig själv och att vara snäll mot andra människor och att aldrig gå över lik för att själv lyckas. Att värna om sitt eget värde och stå upp för den hon är. Jag vill lära henne att våga och inte lyssna på andras kommentarer. Det svåraste med att vara mamma är att vara konsekvent. Jag är väldigt förståndig och kan säga de rätta sakerna till henne, men att leva som man lär är inte alltid lätt. Det är något man jobbar på hela tiden.

Shirley Clamp återkommer ofta till att prata om sin dotter, 11-åriga Vilja, och om livet som mamma. Hur Vilja och hon samspelar, speglar och peppar varandra. Hur de växer och blir modigare tillsammans.

– Det var nyttigt för mig att bli mamma. Vilja har fått mig att bli mer trygg i mig själv. Jag behöver inte förfina mig själv för hon älskar mig som jag är och det växer jag av, mer än jag förstått tidigare. Hon ger mig skinn på näsan och påminner mig om att inte bry mig om vad andra tänker och tycker, och jag ger henne skinn på näsan genom att prata med henne om vikten av sitt eget värde, om vikten av att säga nej och att sätta gränser. Vi har båda blivit modigare på något sätt. Fuck it, liksom, säger Shirley Clamp och fortsätter:

– Jag har slutat vara så hård mot mig själv, och det är en otrolig befrielse. Sen vill jag också förmedla att det är fullt möjligt att komma ut ur ett mörker. Jag vill vara ett levande bevis på att man kan ta sig ur en depression och skapa sin egen succé. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!