Enligt psykoterapeut Philip Hodson beror de låga lyckonivåerna på att livets bördor hopar sig i 40-årsåldern.
Efter 40 kanske barnen har flyttat hemifrån och det känns kanske ovant och tom hemma.
När den här krisen är avklarad stiger lyckonivåerna igen, ända upp till 70-årsåldern.
1 AV 3
Enligt psykoterapeut Philip Hodson beror de låga lyckonivåerna på att livets bördor hopar sig i 40-årsåldern.
Foto: Fotolia
2 AV 3
Efter 40 kanske barnen har flyttat hemifrån och det känns kanske ovant och tom hemma.
Foto: Odilon Dimier
3 AV 3
När den här krisen är avklarad stiger lyckonivåerna igen, ända upp till 70-årsåldern.
Foto: Thinkstock

Se upp! Här är åldern då vi är olyckligast

I 40-årsåldern borde den där värsta stressen med familjebildning i kombination med karriärsklättring ha lagt sig.

Trots det visar ny forskning att vi är på botten av livets lyckokurva i åldern 40-42.

Men det finns hopp – efter 42 går kurvan nämligen uppåt igen för att nå sin topp i 70-årsåldern.

Frida Anter

Den där gamla klyschan om 40-årskrisen kanske inte bara ska viftas bort. Det verkar nämligen ligga en hel del i det där med "medelålderskris". En ny studie som är utförd av ekonomerna Terence Cheng, Nick Powdthavee and Andrew Oswald, professorer i nationalekonomi på University of Warwick, visar att vår lycka följer formen av ett "U", rapporterar Mail Online.

U-formen står för att vårt välmående minskar när vi når vuxen ålder för att nå en bottennivå mellan 40 och 42. När den här krisen är avklarad stiger lyckonivåerna igen, ända upp till 70-årsåldern.

LÄS OCKSÅ: Så blir du lycklig, de hemliga knepen 

Första studien i sitt slag

Det har gjorts studier tidigare som har kommit fram till liknande resultat, men det här är första gången man följer en så här stor grupp människor i olika länder. Resultatet visar att det är ett universellt mönster och inte knutet till geografi.

Studien, som ska publiceras i tidskriften The Economic Journal, genomfördes genom att man följde 50 000 vuxna i Australien, Storbritannien och Tyskland för att kartlägga deras lycka och välmående. Deltagarna fick betygsätta sin lyckonivå och efter att ha analyserat resultatet kom man alltså fram till de specifika uppgifterna om när vi mår som sämst under livscykeln.

Livets bördor hopar sig

Studien ger ingen exakt förklaring till det universella mönstret, och man kunde inte se att uppfostrande av barn, oavsett antal och åldrar, hade någon inverkan på vårt välmående. Men enligt Phillip Hodson, psykoterapeut på West London Centre for Counselling, beror de låga lyckonivåerna på att livets bördor hopar sig i 40-årsåldern.

– Under vår barndom och när vi blir äldre är vi mer skyddade. Vi blir omhändertagna på ett annat sätt och våra ansvarsområden är färre, säger han.

I medelåldern bär många ansvaret för både barn och åldrande föräldrar, vilket gör att dagarna ofta blir långa och fyllda av uppgifter som måste utföras.

– Samtidigt arbetar du förmodligen hårdare än du gjorde som ung, och ekonomin är ofta ansträngd. Det här gäller i princip oavsett var vi bor i världen, säger Phillip Hodson.

LÄS OCKSÅ: Över 30 år – då är du troligen mindre lycklig