Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>PSYKOLOGI

Publicerad 11 okt 2018 12:49

Så många ansikten känner en normal människa igen

Enligt en ny studie känner människor i genomsnitt igen omkring 5000 ansikten.

Enligt en ny studie känner människor i genomsnitt igen omkring 5000 ansikten.

Foto: Shutterstock

Har du svårt att placera ansikten?

Då är den här nyheten inte särskilt rolig. Ny forskning visar nämligen att en vanlig människa kan känna igen tusentals ansikten.

– Vi blev överraskade, säger professorn Mike Burton till The Guardian.

Händer det att du stöter på en gammal klasskamrat eller barndomsvän som inte tycks ha en aning om vem du är? Då är det dags att börja ta illa vid dig.

Vi människor tycks nämligen vara programmerade att klara av att särskilja ett stort antal ansikten.

Ämnet är välstuderat, däremot är det ingen som försökt tratta ner exakt hur många ansikten vi klarar av. Något som blev utgångspunkten för en forskargrupp från University of York.

Enligt en studie publicerad i tidskriften Proceedings of the Royal Society B kan en person känna igen mellan 1 000 och 10 000 olika ansikten, där snittet ligger på ungefär 5 000.

– Vi blev överraskade över hur högt vissa nådde, säger professor Mike Burton, som ledde studien, till The Guardian.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Glömska är ett tecken på hög intelligens 

Listade alla ansikten de kunde komma på

Deltagarna i studien fick sitta i en timme och lista hur många ansikten de kunde komma på i sitt privata liv. Det kunde handla om allt från skolkamrater och kollegor till ex och gamla lärare. Därefter gick de över till kända ansikten, som exempelvis skådisar, musiker och politiker.

Genom att notera när deltagarnas förmåga att komma på ansikten saktade ner, kunde forskarna beräkna ungefär när det skulle ta stopp.

I studiens andra moment fick deltagarna titta på tusentals foton föreställande kända personer. Varje kändis återfanns på två olika foton och så länge deltagare kände igen båda fick de godkänt, även om de inte kunde namnet på personen.

LÄS OCKSÅ: Därför kan vissa ljud göra dig förbannad 

Ansiktsblindhet är ovanligt men existerar

Det stora spannet mellan 1 000 och 10 000 ansikten skulle kunna förklaras av flera olika faktorer. Vissa har helt enkelt en naturlig fallenhet för att minnas ansikten.

– Ett annat alternativ är att det kan reflektera miljön som personen växt upp i - exempelvis i en tätare bebyggelse där de utsätts för mer social input, säger forskaren Rob Jenkins enligt Science Daily.

Så kallad ansiktsblindhet, eller prosopagnosi, uppges drabba omkring två procent av världens befolkning.