Rörelse, som promenader, är positivt även för hjärnhälsan.
1 av 2: Rörelse, som promenader, är positivt även för hjärnhälsan. Foto: Shutterstock
På sikt kan det förbättra blodflödet till och i hjärnan.
2 av 2: På sikt kan det förbättra blodflödet till och i hjärnan. Foto: Shutterstock

Så kan raska promenader stärka hjärnan

Att promenera är inte bara positivt rent fysiskt.

Det ger även hjärnan en rejäl boost och kan förbättra vår kognitiva förmåga – vilket på sikt kan skänka skydd mot sjukdomar som alzheimer och demens. 

Ett försämrat minne är en naturlig del av att bli äldre. De allra flesta kommer uppleva att vissa saker blir svårare att komma ihåg och att hjärnan inte känns riktigt lika alert som när vi var unga.

Detta anses vara normalt, men i vissa fall kan det leda till en lindrig kognitiv störning på ålderns höst. Det kan till exempel handla om minnessvårigheter, nedsatt koncentrationsförmåga och minskad uppmärksamhet. Det är inte likställt med demens, men enligt New York Times finns en ökad risk för att utveckla exempelvis Alzheimers sjukdom senare i livet.

Så till den stora frågan – finns det något vi kan göra åt denna obehagliga förändring?

LÄS OCKSÅ: Kickstart! Expertens enkla promenadschema

Försämrat blodflöde till hjärnan

Exakt varför vi drabbas av milda kognitiva förändringar är inte helt klarlagt, men det finns möjliga teorier. Exempelvis hur blodflödet till hjärnan förändras när vi blir äldre. I takt med att våra artärer stelnar och hjärtan försvagas kommer också blodflödet till hjärnan försämras.

Det finns emellertid saker vi kan göra för att bibehålla eller till och med förbättra blodflödet. En av dessa är fysisk aktivitet.

Det visar ny studie publicerad i Journal of Alzheimer’s Disease. Det finns gott om forskning på träningens positiva påverkan på vår hjärnhälsa, men inte riktigt lika mycket kring vilken effekt det har på personer som redan drabbats av minnesproblematik.

Studien i fråga bestod av 70 deltagare, både män och kvinnor, som diagnosticerats med lindriga kognitiva störningar. Samtliga var över 55 år och levde ett stillasittande liv.

LÄS OCKSÅ: Bäst walkingskor för dig! 9 bra promenadskor

Raska promenader

I den första fasen testades deltagarnas nuvarande hälsa, kognitiva förmåga och kondition. Forskarna undersökte också blodflödet i hjärnan och styvheten på deras halspulsåder – den artär som har till uppgift att förflytta blod till hjärnan.

Därefter delades deltagarna upp i två olika grupper. Den ena, en typ av kontrollgrupp, fick som uppgift att ägna sig åt olika typer av stretchövningar.

Den andra uppmanades att ägna sig åt aerobiska motionsformer - där de allra flesta valde promenader.

Enligt Demensförbundet insjuknar årligen mellan 20 000 till 25 000 svenskar i demenssjukdom. Foto: Shutterstock

Till en början promenerade deltagare i grupp två på löpband i labbmiljö. Efter några veckor fick de fortsätta utomhus på egen hand.

Grupp ett uppmanades att hålla sin puls låg medan promenadgruppen ombads att höja pulsen och hålla relativt rask takt under sina promenader.

Under inledningsfasen tränade båda grupperna tre gånger i veckan i ungefär en halvtimme. Senare ökades träningsdosen med 5 gånger i veckan.

LÄS OCKSÅ: 7 fantastiska fördelar med att promenera 30 minuter om dagen

Positiva resultat

Efter ett år upprepades hälsotestarna i forskningslabbet. Promenadgruppen hade inte bara fått bättre kondition, de uppvisade också mindre styvhet i halspulsådern vilket förbättrat blodflödet i hjärnan.

Jämfört med grupp ett förbättrade deltagare i grupp två sina resultat när det kom till tester inom planeringsförmåga och beslutsfattande – några av de färdigheter som påverkas först vid demenssjukdom.

Båda grupperna höjde emellertid sina resultat något när det kom till minnestester och tänkande – vilket antyder att all typ av rörelse är positiv även om forskarna själva tror att raska promenader är bättre i ett längre perspektiv.

– Det krävs antagligen mer tid än ett år att förbättra hjärnans blodflöde och översätta det till förbättrad kognitiv förmåga, säger Rong Zang, neurologiprofessor och ansvarig för studien, till New York Times.

Psykiskt välmående

Zang och hans forskargrupp hoppas kunna utveckla studiens resultat i framtiden med både fler deltagare och längre tidsperioder. Fram till dess hoppas han att forskningen kan vara en påminnelse om vikten av rörelse i vardagen.

Och han är långt ifrån den enda med den uppfattningen.

Förutom att stärka kroppen och minska risken för fysiska sjukdomar finns många positiva effekter även för vårt mentala mående.

– Vi kommunicerar ofta att fysisk aktivitet är viktigt för att förebygga sjukdom men glömmer bort att tala om vinsten här och nu. Du blir piggare, mår bättre och sover bättre. Om man har möjlighet att kombinera rörelse och utevistelse är det allra bäst för vårt psykiska välmående, har Maria Hagströmer, professor vid Sophiahemmet Högskola, tidigare sagt till Hälsoliv.

All rörelse är positiv

Du behöver inte springa dig svettig eller lyfta tungt på gymmet för att minska risken för exempelvis depression eller lindra ångest, oro och stress. Hälsoliv har tidigare skrivit om en Harvardstudiesom pekar mot att så lite som en halvtimmes promenad om dagen i lugnt tempo kan räcka. Vid högre tempo kan det tillkomma än mer fördelar.

En annan förespråkare för träning för hjärnhälsan är överläkaren och psykiatrikern Anders Hansen som skrivit boken ”Hjärnstark”.

– Jag tror att effekten av fysisk aktivitet på hjärnan kommer vara huvudanledningen till att folk tränar om 20 år. Det kommer inte längre vara att man vill ha magrutor eller kunna springa långlopp, har han tidigare sagt till Hälsoliv.

Kom ihåg, lite är alltid bättre än ingenting alls. Rong Zangs råd är att börja smått, som att parkera en bit ifrån din destination så du tvingas gå och ta trapporna i stället för hissen. Om du tränar se till att få upp pulsen, åtminstone lite grann.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!