Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>PSYKOLOGI

Publicerad 10 feb 2018 11:00

Så går du vidare efter en relation med en psykopat

– Psykopatiska drag utmärks av en vältalighet, charmighet och att man är duktig på att manipulera sin omgivning, säger experten Katarina Howner.

– Psykopatiska drag utmärks av en vältalighet, charmighet och att man är duktig på att manipulera sin omgivning, säger experten Katarina Howner.

Foto: Fotolia

Du har säkert mött människor med psykopatiska drag och i värsta fall har du ett förhållande med en. 

Här ger experten Katarina Howner råd till dig som vill avsluta och ta dig vidare från en realtion med en psykopat. 

Det är ovanligt att stöta på en renodlad psykopat, alltså en person som uppvisar flera  karaktäristiska drag i kombination med avvikande antisociala beteenden som kriminalitet, våld och brist på impulskontroll. 

Hur många psykopater det finns i samhället är svårt att säga menar Katarina Howner, som är specialist i psykiatri och rättspsykiatri och forskare vid Karolinska institutet. Men man brukar säga att det är runt en halv till en procent som uppfyller kriterierna för psykopati i en normalbefolkning. 

– Det är klart högre förekomst inne på kriminalvårdsanstalter och även kanske inom psykiatrin, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: 20 tecken på att du känner en psykopat 

Charmiga och duktiga på att manipulera 

Däremot är det större sannolikhet att du stöter på någon som har psykopatiska drag. Det kan folk ha utan att vara tungt kriminella, menar Katarina Howner. 

– Psykopatiska drag utmärks av en vältalighet, charmighet och att man är duktig på att manipulera sin omgivning. Man är ofta väldigt vårdslös med sanningen, alltså man ljuger väldigt lätt och obehindrat, och kan därför dra de mest fantastiska historier utan att det egentligen behöver vara sant.  

Dessa personer kan också vara orädda och inte reagera på samma sätt som andra människor i farofyllda situationer. De kan till exempel vara socialt framfusiga och inte vara rädda att gå in i nya sociala sammanhang, de kan snarare ta över. 

Ligger inte vaken med dåligt samvete

Detta kanske inte låter så farligt, men det kan bli problematiskt. I alla fall om dessa mer lättsamma personlighetsdag är kombinerade med dragen av känslokyla, brist på empati och egocentricitet. 

– I och med att man är självcentrerad och bara bryr sig om sina egna behov så kan man också skada andra på vägen och såra folk utan att bry sig så mycket. Man ligger inte vaken och har ångest eller dåligt samvete, för man har inte riktigt förmågan till att känna skuld och ansvar på det sättet. 

LÄS OCKSÅ: Emma, 30: "Jag hade en psykopat till chef" 

Avsluta relationen om den skadar dig

Så om du är i en relation med en person som har psykopatiska drag och som sårar och skadar dig – gör slut.

– Är det så att man starkt misstänker det här själv eller att ens omgivning kanske säger ”men du det verkar konstigt” eller ”jag har verkligen tänkt på det här” och man blir mer och mer övertygad, så tror jag att man ska försöka göra slut på en sådan relation.  

Dock kan det vara bra att fundera över hur man ska avsluta relationen, menar Katarina Howner. 

– Har man en grandios självbild, alltså man övervärderar sitt eget värde, så kan man också vara väldigt lättkränkt i det. Då kanske det är smart att försöka lämna relationen utan att kränka personen för mycket. För en kränkning kan ju förstås bli upprinnelsen till att personen blir förbannad och försöker hämnas.  

Detta skulle i värsta fall kunna leda till att personen bli våldsam, menar Katarina Howner. 

– Om man då har en brist på empati, brist på medkännande, och får för sig att någon behöver straffas så är det klart att det kan sätta i gång någonting. 

Kontrollerande? Bryt kontakten helt

Om man dessutom lever med en person som har kontrollerande drag och/eller stalkingliknande beteenden ska man undvika kontakt efter uppbrottet, om man kan. 

– Är det någon som har väldigt kontrollerande sidor, är väldigt svartsjuk och mån om äganderätten så finns det en risk att den försöker ta tillbaka en eller inte acceptera ett slut.  

Å andra sidan kan personer med mycket psykopatiska drag bara borsta av sig och gå vidare, eftersom de helt enkelt inte bryr sig. 

– Men det beror ju på, man kan ju ha psykopatiska drag och ändå vara ganska kontrollerande, så det beror ju lite på var man ligger på skalan och vilka andra drag man har, säger Katarina Howner. 

LÄS OCKSÅ: Så känner du igen en psykopat 

Omge dig med personer du litar på

Efter en sådan här relation kan man ha svårt att lita på och öppna upp sig för nya människor. Man kanske känner sig lurad och det kan vara oerhört smärtsamt. Då är det viktigt att omge sig med männskor som man vet bryr sig, som en familjemedlem eller vänner som man har haft länge. 

– Sedan ska man försöka vila i det och försöka återuppbygga sin tillit. 

– Och så kanske man behöver professionell hjälp. Det beror ju helt på hur pass illa vid sig man har tagit, hur länge det har pågått eller på hur dåligt man mår.  

Man kan till exempel gå någon typ av kognitiv beteendeterapi där man kan bygga upp sin självkänsla, säger Katarina Howner.

– Och kanske försöka vända och vrida på vad det var som hände,  gå igenom det och försöka tänka hur man ska tänka framöver.  

– Om man har behov av det så kan man också fundera över vad det fanns för varningstecken och hur man ska undvika en sådan här situation en annan gång. Men man ska också komma ihåg att alla människor inte är på det sättet, och det finns fina och bra relationer som man förstås ska ta vara på.