Foto: Sergey Nivens

Så blir du lyckligare - här är 7 hemligheter

Vad är det egentligen som gör att vissa människor är lyckligare än andra?

Går det att påverka sin egen lycka? Enligt Martin Seligman, psykolog och forskare inom positiv psykologi går det att med enkla medel hitta vägen till lycka. Här är 7 korta tips, enligt sajten The pursuit of hapiness.

1 Relationer

Visa dina känslor: Människor som har en eller flera vänner är lyckligare. Det verkar inte spela någon roll hur stort närverket är eller om det rör sig om nära vänskap. Det som verkar göra en skillnad är hur ofta man deltar i gruppaktiviteter och delar med sig av sina känslor till sina vänner.

 

2 Att bry sig

Visa värme och hjälpsamhet: Människor som volontärjobbar eller helt enkelt bara bryr sig om andra verkar vara mindre deprimerade. Även om volontärjobb oftast inkluderar att man är med i en förening kan det räcka med att bara sträcka ut en hjälpande hand till en kollega eller vän som är ensam eller har en jobbig period.

 

3 Motionera

För på dig: Regelbunden motion har i flera studier bevisats vara positiv för det mentala välbefinnandet. Det är också bra för att motverka depression.

 

4 Flyt

Hitta ditt eget flyt: Om man försöker att nå ett mål eller står inför en utmanande uppgift kan man ibland uppnå ett upplyftande sinnestillstånd som gör att man kan känna ett flyt. När man jobbar mot långsiktiga mål kan man därför uppleva en stor glädje eftersom det känns som man gör något meningsfullt.

 

5 Andlighet

Hur ofta hör du en person säga att de gått med i religion eller andlig grupp främst för att bli lyckligare? Inte så ofta förmodligen. Men, enligt flera studier finns det ett starkt samband mellan religiositet och andlighet för att nå mer glädje.

 

6 Styrka

Upptäck dina styrkor: Martin Seligman, psykolog, har i flera stuider inom positiv psykologi visat att de människor som är lyckligast är de som har upptäckt sina egna unika styrkor, som envishet och kritiskt tänkande, men även sådant som empati. Det som är utmärkande för dessa personer är att de använder sin förmåga till ett större ändamål än sina egna personliga intressen.

 

7 Optimism och mindfulness

Värdesätt tacksamhet: Av alla studier inom fältet positiv psykologi har tacksamhet och mindfulness fått mest uppmärksamhet. Enligt Martin Seligman är postivia människor mer benägna att visa sina känslor och har en större förmåga att känna tillhörighet, samt känner mindre stress och har inte lika lätt för att få depressioner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!