Känns det som att du går runt och låtsas vara bättre än du är?
Känns det som att du går runt och låtsas vara bättre än du är? Foto: Shutterstock

Rädd att bli avslöjad som fejk? Du kan lida av bluffsyndromet

Allt du har åstadkommit beror på tur och tillfälligheter. 

Snart kommer chefen att upptäcka att du inte är den talangfulla medarbetaren du utger dig för att vara - du kommer att bli avslöjad.

Känner du igen dig? 

Då kan du lida av bluffsyndromet.

Bluffsyndromet, eller ”impostor syndrome" som det heter på engelska, myntades av psykologiforskarna Pauline Rose Clance och Suzanne Imes på 1970-talet. 

Clance hade märkt att många av de mest framgångsrika kvinnliga studenterna hon stötte på i sitt yrke inte tyckte att de förtjänade sin välgång. 

Trots att de var högpresterande upplevde de att den framgång de nått berott på grund av tur, rätt tajming eller andra tillfälligheter, och de oroade sig för att bli påkomna med att inte vara så duktiga som andra trodde.

LÄS OCKSÅ: 10 hemligheter som lyckliga kvinnor har

Varför drabbas man?

Till en början trodde man att det var högpresterande kvinnor som drabbades av bluffsyndromet, men senare studier visar att både män och kvinnor kan lida av det. Det är till och med vanligt: Enligt en forskningsrapport publicerad i International journal of behavourial studies lider 70 procent av oss av bluffsyndromet vid någon tidpunkt i livet.

Varför man får de här känslorna är inte helt klarlagt, men forskare har kunnat se att högpresterande och kompetenta personer tycks lida av det i större utsträckning.

LÄS OCKSÅ: Forskaren: Så får du bättre självkänsla genom att träna

Vanliga tecken på att bluffsyndromet

Du har svårt att ta kritik och feedback utan att se det som bekräftelse på att du är dålig.

Alla framgångar och framsteg du gör bortförklarar du som tur, tajming och tillfälligheter.

Du är rädd för att misslyckas fast att du sällan gör det.

Du är rädd att andra ska komma på dig med att inte vara så kompetent och bra som de först trodde.

Du har svårt att ta emot komplimanger om din intelligens eller dina prestationer.

Du tycker att det är jobbigt att inte vara ”bäst” på saker.

Här kan du göra Pauline Rose Clances egna självskattningstest. 

LÄS OCKSÅ: 5 bästa sätten att få bättre självkänsla

Så slipper du känna dig som en bluff

Känner du igen dig? Då är det dags att försöka bryta den negativa spiralen. Bluffkänslan sätter käppar i hjulet för din utveckling. Obehandlat kan bluffsyndromet dessutom leda till stark ångest, skamkänslor och depressioner.

1. Prata om det

Du är inte ensam, även om det kan vara svårt att inse. Som nämnt ovan är bluffkänslor otroligt vanligt och utbrett - du är inte den enda som går runt och är rädd att bli påkommen. Våga sätta ord på dina känslor - chansen är stor att den du pratar med känner eller har känt likadant.

2. Skriv ner tankarna

När en tanke om att du är fejk, kommer misslyckas eller inte förtjänar din framgång smyger sig på - stannar upp notera den. Gör helst en anteckning. Enligt Forbes kan det här hjälpa dig att inse att tankarna inte är verklighet.

3. Släpp det där med perfektion

Att göra eller ha fel i en situation är inte samma sak som att du är en bluff. Det jämnar inte ditt människovärde med marken. Du behöver inte vara felfri, perfekt eller bäst hela tiden för att inte vara en bluff. Alla gör fel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!