Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>PSYKOLOGI

Publicerad 29 dec 2015 07:57

Psykolog: Nyårslöften fungerar - så lyckas du

<span>Träna mer, äta mindre, sluta röka eller stressa mindre. Oavsett vad du lovar dig själv: Välj ett nyårslöfte som är rimligt. Och förbered dig.<br></span>

Träna mer, äta mindre, sluta röka eller stressa mindre. Oavsett vad du lovar dig själv: Välj ett nyårslöfte som är rimligt. Och förbered dig.

1/2

Foto: Jozef Polc

<span>Psykologen tipsar om att vara specifik när du sätter ditt löfte: &quot;Vaga löften skjuter vi ofta på framtiden&quot;, säger Alexander Rozental till TT.<br></span>

Psykologen tipsar om att vara specifik när du sätter ditt löfte: "Vaga löften skjuter vi ofta på framtiden", säger Alexander Rozental till TT.

2/2

Foto: Victor Rustle

Många misslyckas med sina nyårslöften. Inte konstigt att fler nobbar dem, enligt en undersökning.

– Men nyårslöften fungerar, säger psykologen Alexander Rozental.

Brukar du ha nyårslöften?

Tack för din röst!

Brukar du ha nyårslöften?

Nyårslöftet är inte dömt att hamna i soptunnan redan till trettonhelgen. Alexander Rozental säger att nyårslöften faktiskt fungerar väldigt väl för många. Men för att lyckas gäller det att förbereda sig noga.

– Att komma på ett nyårslöfte vid tolvslaget fungerar inte. Man kanske är lite smått berusad och har inte riktigt funderat på vad löftet innebär i praktiken, säger han.

LÄS MER: 63 sätt att förändra ditt liv - på tio minuter

Nyårslöfte - Så lyckas du

Men frågan är hur många svenskar som egentligen fattar nyårslöften. Enligt en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av ViktVäktarna svarade nästan 80 procent att de inte tänker ge några löften som går ut på att förbättra hälsan.

– Många har erfarenheten att nyårslöften inte funkar. Det beror på att man inte har tänkt igenom förändringen man vill göra på ett tillräckligt bra sätt, säger Rozental.

Vägen till framgång är planering och tydliga mål.

– Vaga löften skjuter vi ofta på framtiden. De ska vara specifika. Om man vill bli mer hälsosam och börja jogga ska man köpa joggingskorna i förväg.

Framför allt ska man ta bakslagen med ro och inte sätta ribban för högt.

– Alla kommer att misslyckas någon gång med sin förändring eller nya vana. Men det betyder inte att man återgått till ruta ett. De som kan lära sig av sina misstag lyckas bättre.

Ingen viktig tradition

Folklivsforskaren Bengt af Klintberg tror inte att nyårslöftet är särskilt viktigt för svenskarna.

– Folk känner till nyårslöftet, men det är ingen tradition som folk känner sig knutna till. Jag tror att höra uppläsning av nyhetsklockan i tv är viktigare.

Af Klintberg tror snarare att nyårslöftet har skapats av media.

– Media har tagit fasta på nyårslöftet. De rapporterar inte, de initierar det. Folk läser tidningen och tänker: javisst, det där borde jag göra.

LÄS MER: 6 tips som hjälper dig att hålla ditt nyårslöfte

Relaterat