Greta Thunbergs känslosamma tal om sin diagnos: ”Hade inte ork att göra någonting”
Hon har kallat det för sina ”superkrafter”.
Men på välgörenhetsorganisationen Min stora dags seminarium i dag berättar Greta Thunberg också om utmaningarna med att leva med autism och andra diagnoser.
– När jag var yngre så var jag så trött när jag kom hem från skolan att jag inte hade ork att göra någonting och då går man miste om väldigt mycket, säger klimataktivisten.
Greta Thunberg inleder Min stora dags seminarium ”Hela spektrat” som organisationen genomför med ”Autism Sverige” på Lilla Cirkus i Stockholm. Där invigningstalar hon nu på morgonen:
– Jag har själv autism och har erfarenheter av hur en diagnos kan vara både ett hinder och en tillgång när det kommer till fritid. Därför skulle jag vilja dela med mig av några tips till er, säger 20-åringen i ett förinspelat videotal.
Efter skolstrejken för klimatet som Greta Thunberg drog i gång för snart fem år sedan har hon bland annat talat inför den ekonomiska eliten på World Economic Forum i Davos, korsat Atlanten i segelbåt och i FN:s generalförsamling i New York, i tårar, förklarat att vuxenvärlden borde skämmas som inte tar större ansvar för planeten.
I en intervju i samband med att hon för fyra år sedan utsågs till ”Årets kvinna” av Expressen förklarade Greta Thunberg att hon hade det tufft under uppväxten, var hemmasittare och gick in i en depression.
– När jag började hos BUP blev jag utredd och diagnosticerad med Asperger, OCD (tvångssyndrom, reds anm) och ”selektiv mutism”. Det sista betyder att jag bara pratar när jag tycker att det är nödvändigt, som nu. Jag fungerar lite annorlunda, är inte så bra på att socialisera och jag talar alltid sanning. Jag ser saker svartvitt och när jag brinner för något kan jag hålla på med det fokuserat, i evigheter. Dessutom blir jag trött av för många intryck.
DET HÄR ÄR AUTISM
■ Autismspektrumtillstånd, som ibland förkortas AST, är ett samlingsnamn för funktionsvariationer som påverkar ens sätt att tänka, vara och kommunicera med andra.
■ Det kan till exempel röra sig om diagnoserna autism, autismliknande tillstånd och Aspergers syndrom (begreppet Aspergers används inte längre). Det är vanligt att utöver autism också ha fler diagnoser, som adhd, tics, ångest och depression.
■ Det är inte en sjukdom, utan ett tillstånd som du föds med och som gör att du fungerar på ett annorlunda sätt än vad som förväntas i samhället. Det kan göra att du mår dåligt och känner dig utanför, men du kan också ha styrkor som andra inte har.
■ Vanligt är att man har svårt för förändringar och med den exekutiva förmågan, som att sortera och ta in intryck. Många reagerar också starkt på starkt lukt, smak, konsistens, ljud, ljus eller beröring.
■ Hur mycket stöd du behöver varierar. Det ges via habiliteringen i regionen.
”Stereotyper är väldigt skadliga”
Hon sade att det så klart varit en nackdel i vissa sammanhang, men mest en tillgång.
– Jag skulle nog aldrig ha börjat skolstrejken eller ens blivit intresserad av klimatet på det här sättet om jag inte hade haft Asperger. Nu ser jag det här, stannar upp och reagerar, konstaterade Greta.
När hon på Lilla Cirkus riktar sig till dem som inte träffat så många med autism menar hon att det viktigaste är att inte gå på fördomar och stereotyper:
– Sådana stereotyper är väldigt skadliga. När jag försökte berätta för människor runtomkring mig att jag hade autism och när mina föräldrar skulle berätta för mina släktingar så var det ingen som trodde på det för jag passade inte in i stereotypen. Så det kan inte bara förstöra ett barns självkänsla, det kan också göra det mycket svårare att få den diagnosen och bli accepterad av omgivningen från första början.
Viktigt att våga be om hjälp
Hon uppmanar också dem som har autism att komma ihåg att de är unika, att de inte är sin diagnos och att de är perfekta som de är.
– Den versionen av dig som du är nu är den versionen vi behöver att du ska vara i! Du ska inte känna att du ska behöva ändra dig för att tillfredsställa någon annan eller känna yttre press på att du inte är tillräcklig. Och du ska känna att du kan be om hjälp när du behöver det för samhället ska finnas där om du känner att det är något som är svårt, resonerar Greta Thunberg.
Hon riktar även en skarp uppmaning till alla makthavare:
– Jag skulle vilja att du skapar miljöer där alla barn kan trivas, oavsett vem man är och hur man fungerar, samt att utbilda människor om autism. Vi kan inte se till att alla mår bra om folk inte kan någonting om vilka vi ens är.
Fotnot: Här kan du se ”Hela spektrat”-seminariet.
LÄS MER: Greta: ”Jag har alltid varit annorlunda”
LÄS MER: Carita har autism - så får hon och Victor relationen att funka
LÄS MER: Carolina har autism – fick förste pojkvännen vid 28
LÄS MER: Ulrika, 68, fick diagnosen adhd först som 52-åring