Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
I dokumentärserien ”Ätstört” berättar boxaren Anthony Yigit om sin bulimi.
I dokumentärserien ”Ätstört” berättar boxaren Anthony Yigit om sin bulimi.
I dokumentärserien ”Ätstört” berättar boxaren Anthony Yigit om sin bulimi.
1 AV 2
Proffsboxaren aktuell i nytt program – så blev han fri från ätstörningarna
2 AV 2
I dokumentärserien ”Ätstört” berättar boxaren Anthony Yigit om sin bulimi.
Foto: Pia Lehto / SVT

Anthony om sina 13 år med bulimi: ”Det är inte ett liv”

Anthony Yigit, 30, gjorde snabbt karriär inom boxningen. 

Men livet som proffsboxare kom till ett högt pris: Jojobantning, tuffa invägningar och hårda kost- och träningsscheman ledde till att han utvecklade en ätstörning.

I 13 år kämpade han med bulimi och ångest:

– I mitt huvud tänkte jag att det var på grund av idrotten som jag kräktes, att jag var tvungen att göra det inför matcher.

Efter en paus är han tillbaka i ringen – den här gången fri från ätstörningarna.

Här berättar han om hur han blev frisk.

Proffsboxaren Anthony Yigit, 30, berättade första gången om sina ätstörningar i ett uppmärksammat reportage i Expressen häromåret. Nu medverkar han i SVT:s  ”Ätstört”, en dokumentärserie i tre delar där tittaren får följa fem unga vuxna och deras kamp mot ätstörningar. 

Inför premiären berättar Yigit om tiden efter Expressens reportage.

– Det tog lång tid innan jag fattade att jag hade bulimi, fram tills ganska nyligen har jag inte vetat om jag ska säga att jag haft en ätstörning eller bara ”bulimiska beteenden”, men när jag tittar tillbaka fattar jag ju, berättar Anthony när vi hörs i ett burkigt Whatsapp-samtal. 

Efter ett års avbrott har han bestämt sig för att ge boxningen en ny chans. Sedan några veckor tillbaka är han i Miami för att träna och tävla. Siktet är inställt på en världsmästartitel och just nu förbereder han sig inför sin första boxningsmatch. För första gången på flera år känner han att han kan hänge sig åt sin idrottskarriär utan att falla in i destruktiva tankar kring kosten.

Ätstörningar: Här kan du få hjälp

Om du misstänker att du har en ätstörning är det viktigt att söka hjälp så snart som möjligt.

Om du är under 18 år kan du vända dig till en ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin.

Om du är över 18 år kan du boka en tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller på företagshälsovården.

En del regioner har även speciella ätstörningsmottagningar. Hos en del mottagningar behövs en remiss från elevhälsan eller vårdcentralen, men på flera ställen kan du ta kontakt själv.

Det finns även föreningar som erbjuder stöd. Frisk & fri – riksföreningen mot ätstörningar har stödchatt och stödtelefon för såväl drabbade som närstående.

Källa: 1177.se 

Boxningen ledde till bulimi

Idrott förknippas ofta med hälsa och sundhet, men det finns baksidor. För många är den en väg in i ätstörningar. Inom boxning är det snarare regel än undantag att gå upp och ner i vikt snabbt. Anthony berättar att man försöker gå ner i vikt inför invägningen och sedan går upp igen innan matchen. 

– Man brukar säga att man har två matcher: invägningen och själva matchen. 

När han ser tillbaka på sitt liv ser han att ätproblematiken och bulimin började tidigt i karriären, men 2013 blev han riktigt sjuk. Han var 22 och hade precis flyttat till Tyskland för att bli proffsboxare. 

– Jag hade kräkts tidigare, för att klara viktgränsen inför match. Men det var inte förknippat med ångest, utan något jag gjorde. När jag blev proffs var det många som förlitade sig på mig. Tränare, promotorer och manager – alla satsar pengar på en och man måste visa sitt värde.

Anthony Yigit trodde att ätstörningar bara drabbade tjejer, tills hand själv blev sjuk. Foto: Pia Lehto / SVT

Han var ensam och pressen på honom var stor. Allt kretsade kring maten, träningen och sömnen. Det var då han kom på att han kunde äta glass och annan ”förbjuden” mat och klara viktgränsen – om han bara kräktes upp det igen.

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial

Lovade sig själv att sluta spy

Han höll sjukdomen hemlig i flera år. När han var som sjukast kräktes han flera gånger om dagen, men ingen visste. Han dolde det för sina anhöriga, planerade måltider och hur han skulle kunna kräkas i smyg. Middagar och tillställningar med mat undvek han ofta helt.  

– Man kan bara tänka på vad man inte får äta. Allt handlar om att äta så mycket som möjligt på kortast tid och sen kräkas utan att det märks.

Sommaren 2020 bestämde han sig för att öppna upp. Det var under en intervju med Expressens Anna Friberg som Anthony Yigit för första gången berättade om sin ätstörning.

– Jag hade en vän med anorexi som pratade öppet om det. Jag tyckte det var konstigt, men hon sa att man måste prata om det som är tabu, säger han och berättar att det var tack vare henne han vågade ta orden i sin mun.

– När jag gick från intervjun hade jag sådan ångest inför vad folk skulle tycka. Jag tänkte på alla som såg mig som en stark boxare, en som förespråkar hälsa, och att jag inte länge skulle ses som det. Att spy är så tabu, det vill man inte förknippas med.

Det var mitt under intervjun med Expressens Anna Friberg som Anthony bestämde sig för att vara ärlig. Ett svårt beslut i stunden, men i dag ångrar han det inte. Foto: ANNA FRIBERG

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Folk hörde av sig till honom, både via sociala medier och i träningslokalen, och för att visa stöd och dela med sig av liknande upplevelser. Flera av dem var killar, berättar han.

– Det är nästan som att en ridå runt mig bara faller och där står alla med ätstörningar. Människor som jag aldrig kunde tänka mig skulle kämpa med ätstörningar gör det.

På tolvslaget den 31 december lovade han sig själv att bli frisk.

– I flera år hade jag spytt och sagt varje gång att det var sista gången, men det blev aldrig så, säger han.

– Nu skulle jag sluta cold turkey, aldrig mer spy hur mycket ångest jag än fick. I början var det tufft, för jag fick så mycket ångest. Flera gånger var jag jättenära på att bryta. Det kom till punkten att jag åt mycket med tanken att jag skulle spy ut det, men jag talade mig själv ur det.

Gradvis märkte han att ångesten avtog, och en dag var den borta.

”Det är inte ett liv”

Under intervjun ursäktar Anthony Yigit sig. Han behöver gå på toaletten, eftersom han bantar inför match och därför dricker stora mängder vatten.

Du säger att du är fri från bulimin i dag, men går det att ha en sund relation till sin kropp och till mat och samtidigt vara proffsboxare?

– Man borde egentligen fråga elitidrottare som inte har ätstörningar: Varför inte dom? Att inte ha kämpat med ätstörningar hör till ovanligheten, det vågar jag säga.

Det är en riskfylld miljö att vistas i, med stort viktfokus och hårda kost- och träningsscheman. Kommentarer om kroppen och gliringar om vad man äter är en del av jargongen i boxningsvärlden. 

Under sitt tillfrisknande från bulimin höll sig Anthony borta från boxningen, något som han tror var viktigt för att bli fri.

Men så kom suget tillbaka och han bestämde sig: Boxningen skulle få en ny chans.

– Det är svårt att förklara, men det är någonting som får hjärtat att pumpa. Jag går in i ringen. 50 000 personer tittar på mig. Bekräftelsen när jag vinner – man känner euforin. Jag saknade det. Det finns inte i det vanliga Svensson-livet.

Anthony är tillbaka i ringen med siktet inställt på en världsmästartitel. Foto: Pia Lehto / SVT

Anthony berättar skillnaden i dag mot för ett år sedan är att han har lättare att upptäcka de osunda mönstren. Han är medveten om att det finns risker. Han har siktet inställt på att bli världsmästare, men ser inte karriären sträcka sig mer än sex år in i framtiden.

– Jag tränar tre timmar om dagen, resten av dagen tänker jag på mat. Så går det bara runt. Kroppen tar stryk och även om man bantar så skonsamt som möjligt så är det inte bra. Att gå igenom hela sitt liv så där, det är inte ett liv.

Öppen med ätstörningarna

Anthony är i dag öppen med sina erfarenheter av att ha en ätstörning, och använder sina sociala medier för att nå ut och stötta. När han förstod att han delade sjukdomen med många kände han sig lättad över att bli förstådd, men också ledsen över hur vanligt det är att leva med ätstörningar.

– Jag hoppas att följare vet att de kan skriva till mig om de behöver prata med något. Det första steget är att erkänna att man är sjuk och sedan att våga höra av sig till någon som man litar på, säger Anthony och tillägger att han tycker att det är viktigt att öppna upp konversationen hos män, där det finns ett stort mörkertal.

Han hoppas också att idrottsförbund ska bli bättre på att fånga upp och jobba förebyggande mot ätstörningar.

”Ätstört” är en dokumentärserie i tre delar. Den har premiär på SVT1 den 7 april, men går att streama på SVT Play från den 3 april.