Psykisk ohälsa är ett globalt problem.
1 av 2: Psykisk ohälsa är ett globalt problem. Foto: Shutterstock
Enligt en ny rapport har det ökat dramatiskt de senaste 25 åren.
2 av 2: Enligt en ny rapport har det ökat dramatiskt de senaste 25 åren. Foto: Shutterstock

Psykisk ohälsa ökar dramatiskt i hela världen

Antalet människor som drabbas av psykisk ohälsa stiger över hela världen. Problemet kan kosta den globala ekonomin uppemot 16 biljoner dollar, motsvarande runt hisnande 145 000 miljarder kronor, mellan 2010 och 2030, visar en ny rapport.

En del av summan är direkta vård- och medicinkostnader, men de indirekta kostnaderna, som till exempel produktionsbortfall och kostnader för social välfärd och polis, kommer att vara större, enligt rapporten som släpps av tidskriften The Lancet.

– Situationen är extremt dyster, säger en av huvudförfattarna, Vikram Patel, professor vid Harvard Medical School i USA.

De senaste 25 åren har den psykiska ohälsan stigit dramatiskt i hela världen, men Patel anser att inget land investerar tillräckligt att hantera situationen.

LÄS OCKSÅ: Evelina, 27, gick in i väggen: ”Folk är stressade och mår piss” 

Problemen ignoreras

– Inget annat av mänsklighetens hälsoproblem har negligerats så mycket som psykisk ohälsa, säger han.

Rapporten är författad av 28 internationella specialister inom psykiatri, folkhälsa och neurovetenskap, som tillsammans med patienter och intresseorganisationer säger att krisen kan orsaka långvarig skada på människor, samhällen och ekonomier i världen.

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att runt 300 miljoner människor i hela världen lider av depression och 50 miljoner av demens. Bipolär sjukdom beräknas finnas hos runt 60 miljoner människor och schizofreni hos 23 miljoner.

LÄS OCKSÅ: 7 fysiska symptom som kan bero på depression 

Brott mot mänskliga rättigheter

Enligt rapporten från The Lancet utsätts människor med psykisk ohälsa i många länder för brott mot mänskliga rättigheter, genom att till exempel bli fastbundna, torterade och fängslade.

Rapporten från The Lancet Commission publiceras inför ett internationellt ministermöte om psykisk hälsa i London denna vecka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande