Psykisk ohälsa är ett vanligt problem.
Psykisk ohälsa hos barn och unga i åldern 10-17 har ökat med 100 procent på tio år.
1 AV 2
Psykisk ohälsa är ett vanligt problem.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Psykisk ohälsa hos barn och unga i åldern 10-17 har ökat med 100 procent på tio år.
Foto: Shutterstock

Psykisk ohälsa: Bara 1 av 10 tror det är lätt att få hjälp

Bara en av tio svenskar tror att de kan få snabb och korrekt hjälp vid psykisk ohälsa.

Samtidigt väntar tre av tio i ett år eller mer innan de söker hjälp.

Detta visar en ny Sifo-undersökning från Kry.

Cornelia Thomasson

Psykisk ohälsa är ett växande problem i samhället, framför allt på grund av långvarig stress. I december 2017 presenterade Socialstyrelsen siffror som visade att psykisk hälsa hos barn och unga har stigit med 100 procent på tio år, och närmare 70 procent hos unga vuxna mellan 18-24.

Men trots att psykiska besvär som ångest, oro och depression är så utbrett är det få som upplever att det är enkelt att få hjälp. 

Bara en av tio svenskar tror att det är enkelt att få hjälp snabbt vid psykisk ohälsa. Detta enligt en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av vårdföretaget Kry. Lika många tror att det är lätt att få rätt hjälp.

LÄS OCKSÅ: Tips, råd och fakta om psykisk ohälsa

72 procent har mått dåligt psykiskt

I undersökningen deltog 1 500 personer mellan 16 och 64 år. 72 procent av de svarande uppgav att de lider eller tidigare har lidit av psykisk ohälsa. 

Samtidigt som tre av fem tyckte att man skulle söka hjälp för sina problem inom en månad var de få som själva efterlevde det. Lite drygt hälften av de som hade erfarenhet av psykisk ohälsa hade sökt professionell hjälp för sina besvär. Av dem väntade tre av tio av i ett år eller mer innan de slutligen sökte.