Har du en tendens att fastna i samtal med din håriga kompis? Fortsätt så - det håller hjärnan i trim!
1 AV 2
Har du en tendens att fastna i samtal med din håriga kompis? Fortsätt så - det håller hjärnan i trim!
Foto: Shutterstock
2 AV 2

Pratar du med din katt? Här är anledningen till att du ska fortsätta

Håller du långa samtal med ditt husdjur?

Härligt!

Att prata med sin pälsbeklädda älskling har oväntade fördelar för både hälsan och intellektet.

Cornelia Thomasson

Det är lätt att känna sig fånig när man sitter där i soffan, kliar katten under hakan och berättar om vilken usel dag man haft. Kanske rentav att man är sinnebilden av en ”crazy catlady”.

Men faktum är att det finns många fördelar med att ha ett extra gott öga till sitt husdjur - inte minst att för samtal med dem. Fenomenet, att tillskriva saker och djur mänskliga känslor och personligheter, kallas för antropomorfism.

LÄS OCKSÅ: 11 gånger en katt överträffar en partner

 Tecken på intelligens

– Historiskt har antropomorfism betraktats som ett tecken på barnslighet eller dumhet, men det är faktiskt en naturlig biprodukt av det som gör människor säreget intelligenta på den här planeten, säger Nicholas Epley, professor i beteendevetenskap vid University of Chicago, i en intervju med Quartz. 

Att prata med sitt husdjur eller tilldela den karaktärsdrag är alltså ett tecken på att man har en god social kognitiv förmåga.

Dessutom är det fantastisk hjärngympa. Som det beskrivs i svenska Elle: Att prata med ditt husdjur är som att lösa Rubiks kub.

LÄS OCKSÅ: Nästan hälften myser hellre med sitt husdjur än med sin partner

Du känner dig mindre ensam

Dessutom mår du bra av att prata med din katt eller hund. En studie från 2008 visar att ensamma människor oftare tillskriver saker och djur mänskliga egenskaper, och en annan studie från 2011 visar att husdjur berikar våra liv.

Så, tänk på det nästa gång någon retar dig för att du pratar med ditt husdjur.