Populär eller utstött? Hur du väljer dina vänner i skolan påverkar dig resten av livet, enligt ny studie.
1 av 2: Populär eller utstött? Hur du väljer dina vänner i skolan påverkar dig resten av livet, enligt ny studie. Foto: Shutterstock
De som formar nära vänskapsband som tonåringar mår bättre än de som jagar hög social status.
2 av 2: De som formar nära vänskapsband som tonåringar mår bättre än de som jagar hög social status. Foto: Shutterstock

Populär i skolan? Så påverkar det dig som vuxen

Att vara populär i plugget banar inte nödvändigtvis väg för en lyckad framtid. 

Forskare menar att hög social status i skolan kan få negativa följder i vuxenlivet.

– Erfarenheterna följer med oss resten av livet, säger professor Joseph Allen till Daily Mail.

De flesta tonåringars högsta önskan är att vara poppis i plugget. Men nu visar en ny studie från universitetet i Virginia att det faktiskt ligger något i sensmoralen i alla klassiska high school-filmer: Det är alltid bättre att ha bra vänner än att tillhöra skolans innegäng.

När populära tonåringar växer upp är de mer benägna att lida av social ångest. De som i stället för att sträva efter att vara cool prioriterade att att ha en liten cirkel av nära vänner klarar sig bättre senare i livet. 

Forskningsledaren Rachel Narr säger i studien: 

– Vår forskning visar att kvaliteten på vänskapsrelationer under unga år kan direkt förutse långsiktig mental och emotionell hälsa.

LÄS OCKSÅ: Så kan snuttefilten har hjälpt dig senare i livet 

Mindre populära tonåringar lyckades bättre senare i livet

Forskarna följde 169 15-åringar i ett årtionde. Tonåringarnas popularitet bedömdes genom att forskarna samlade in "mest omtyckt"-nomineringar från deras klasskamrater. Deltagarna svarade också årligen på frågor om självkänsla, hur starka vänskapsband de hade, hur socialt accepterad de kände sig och om de upplevde sig deprimerade eller hade social ångest.

Tio år efter att studien inletts kunde forskarna se att de deltagare som under sin skolgång prioriterat nära vänskapsband framför popularitet hade bättre självkänsla och uppvisade färre tecken på ångest och depression än sina klasskamrater. 

Som vuxna lyckades de också bättre på det romantiska planet. De var helt enkelt bättre rustade för att skapa hållbara relationer.

– I kärleksrelationer, precis som i nära vänskapsrelationer, finns det liknande förväntningar på stöd, bekräftelse, värme och förmåga att lösa konflikter, säger Joseph Allen, professor i psykologi vid universitetet i Virginia i Daily Mail. 

De populära barnen å andra sidan var mer troliga att uppleva social ångest. 

LÄS MER: 10 saker du bör tänka på innan du börjar dejta en vän

Vad beror det här på?

En förklaring till resultatet är att popularitet inte alltid bygger på att man är omtyckt. Hög social status bland tonåringar bygger ofta på riskbeteenden. Tidig sexdebut, dricka alkohol och att testa droger är alla saker som kan vara statushöjande, men forskare tror att det kan påverka studieresultat så väl som skada den psykiska hälsan på längre sikt. 

– Att vara omtyckt av en stor grupp människor kan inte ersätta att knyta djupa vänskapsband. Och de här erfarenheterna följer med oss resten av livet, säger Allen.

Men det är värt att notera att studien är liten. Den visar snarast på att det är bra för ens sociala utveckling att knyta nära vänskapsband i tonåren, men att vara populär står inte i motsats till att ha bra vänner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!