Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Mental hälsa

Publicerad 21 jun 2017 14:30

Officiellt: Vänsterhänta är faktiskt smartare

Man har kunnat se att många vänsterhänta har en större hjärnbalk, vilket gör att de kan processa information snabbare.

Man har kunnat se att många vänsterhänta har en större hjärnbalk, vilket gör att de kan processa information snabbare.

Foto: FOTOLIA

Tillhör du den lilla klick av befolkningen som helst gör allt med vänster hand? Då kan du vara ett geni. Ny forskning visar att vänsterhänta är överlägset bättre än högerhänta. Åtminstone när det kommer till att lösa matematiska problem.

Vänsterhänta har länge varit föremål för både mytbildning och omtvistad forskning. Bland annat finns det studier som menar att vänsterhänta dör i förtid samt att det finns en koppling mellan vänsterhänthet och kriminalitet. 

LÄS MER: Vänsterhänta är helt grymma – här är 4 skäl 

Vänsterhänta har bättre kognitiv förmåga

Men så kommer vi till idén om vänsterhänta och intelligens. Det finns flera teorier som menar att vänsterhänta är smartare än högerhänta. Man har kunnat se att många vänsterhäntas högra hjärnhalva är större än hos genomsnittsbefolkningen. Det gör att vänsterhänta har bättre rumsuppfattning och kognitiv förmåga. De har också en större hjärnbalk. Det betyder att de kan processa information snabbare eftersom de finns en ökad koppling mellan hjärnhalvorna. 

Nu har IFL Science granskat flera studier om vänsterhänthet och matematisk förmåga för att testa om teorin stämmer. 

Sajten tog en närmare titt på en serie tester som gjordes med 2 300 studenter i olika åldrar.  Experimentet gick ut på att deltagarna skulle lösa matematiska problem av olika svårighetsgrad. Alla deltagare fick sedan fylla i frågeformulär om vilken hand de föredrog att använda när de genomförde olika sysslor.

LÄS MER: Studie: Vänsterhänta är mer snabbtänkta 

Högerhänta var sämst i test

När det kom till att lösa svåra matematiska problem sopade de vänsterhänta mattan med de högerhänta. När det kom till enklare problemlösningar konstaterades ingen skillnad mellan gruppernas utföranden. De högerhänta personer som aldrig använde vänster hand i vardagen var genomgående sämst i alla tester.

Viktigt att påpeka är att vilken hand man använder inte är avgörande för hur intelligent man är.