Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Större läppar utan injektion? Den senaste trenden bland tonåringar går ur på att limma upp överläppen och på så sätt skapa en illusion av en fylligare mun.
Större läppar utan injektion? Den senaste trenden bland tonåringar går ur på att limma upp överläppen och på så sätt skapa en illusion av en fylligare mun.
Större läppar utan injektion? Den senaste trenden bland tonåringar går ur på att limma upp överläppen och på så sätt skapa en illusion av en fylligare mun.
Större läppar utan injektion? Den senaste trenden bland tonåringar går ur på att limma upp överläppen och på så sätt skapa en illusion av en fylligare mun. Foto: Shutterstock

Ny trend bland tonåringar – limmar läpparna

Unga limmar upp överläppen för att efterlikna en förstoring.

Den nya trenden som sprids bland tonåringar i sociala medier kan tyckas ofarlig, men kan medföra risker.

Tricket ska ge större läppar och går ut på att placera lite lim ovanför munnen, och när det börjat torka lyfta upp och pressa fast överläppen. Nu sprids det på bland annat Tiktok, en sociala medier-app där användare lägger upp korta klipp där de sjunger, dansar eller utför olika utmaningar som trendar. 

Fysiska risker 

För några år sedan var det ”Kylie Jenner lip challenge” om gällde – en utmaning där deltagarna gav sig själva en tillfällig läppförstoring genom att stoppa in läpparna i ett shot-glas eller flaskhals och sedan suga ut luften. Det resulterade i spruckna glas och skärsår, men också blånader och svullnad.

I jämförelse kan det senaste ”knepet” för att få läpparna att bli större framstå som ofarligt, men så är inte riktigt fallet. 

https://twitter.com/Y2SHAF/status/1170332021761171456?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1170332021761171456&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.health.com%2Fmind-body%2Ftiktok-teens-gluing-lips-viral-challenge

Risken när man limmar hud mot hud är att man råkar ut för kontaktdermatit, det vill säga att huden blir irriterad och röd eller till och med svullnar på grund av allergener i limmet.

LÄS OCKSÅ: Bröllopstrenden hånas på nätet: ”På riktigt?”

Flockmentalitet hos tonåringar

Men det är inte bara hudutslag som kan bli följden. I en artikel på sajten Health uttalar sig Owen Muir, psykiatriker och chef för ett behandlingscentrum för psykisk ohälsa i New York om vilken påverkan Tiktok och liknande plattformar har på unga.

– Tonåringar älskar trender, och det har de gjort sedan långt innan sociala medier. Det är ett sätt för dem att hitta gemenskap med andra tonåringar och försäkra sig som att de är med i gängen. Sociala medier-företag har gjort ett bra jobb med att uppmuntra det, säger han.

LÄS MER: 5 fördelar med en paus från sociala medier

Faran med flockmentalitet, menar han, är att ungas hjärnor inte är färdigutvecklade och att saker som konsekvenstänk inte är det samma som hos vuxna. Så även om just den här utmaningen inte innebär några allvarligare risker, är det inte säkert att de kan avgöra det med andra utmaningar. Muir menar att risken är stor att de i stället för att fundera över farorna går på hur många andra som gör det, den klassiska ”men alla andra gör det”-inställningen.