Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>PSYKOLOGI

Publicerad 17 apr 2019 09:43

Ny studie: Naturnära barndom ger bättre hälsa

Att växa upp nära naturen minskar risken för psykisk ohälsa.

Att växa upp nära naturen minskar risken för psykisk ohälsa.

Foto: Shutterstock

Att som barn växa upp med tillgång till grönområden gynnar den psykiska hälsan som vuxen. Det visar en dansk studie med 900 000 deltagare, skriver Psykologtidningen.

Forskargruppen har publicerat sitt resultat i tidskriften PNAS. Studien konstaterar att de som hade växt upp i stadsmiljöer med minst tillgång till grönområden löpte uppemot 55 procent högre risk att utveckla psykisk sjukdom i vuxen ålder, oberoende av andra kända riskfaktorer, än de som vistats nära naturen under sin uppväxt.

Studien svarar inte på varför det finns en koppling mellan naturnära uppväxt och psykisk hälsa som vuxen. Men forskarna anser ändå att det finns skäl för stadsplanerare att öka tillgången till grönområden i städer, för att bidra till bättre psykisk hälsa globalt sett.

LÄS OCKSÅ: Sara, 28: Krukväxterna hjälper mig hantera min ångest 

Naturen har många fördelar

Det är inte första gången som kopplingen gjorts. I april 2018 påvisade forskare i Oxford att en grönskande omgivning gör under för hälsan. Bland annat tycks den ha en avstressande effekt vilket är positivt för vårt inre. Tidigare i år visade en mindre studie att en skogspromenad på 20 minuter räckte för att minska stress. Och i oktober 2018 visade en annan studie att trädgårdsterapi är en effektiv lindring mot bland annat utbrändhet.