Depression skiljer sig från person till person. Och vilken typ av behandling som krävs för att få en drabbad på fötter igen varierar utifrån hur allvarligt tillståndet är.
1 AV 2
Depression skiljer sig från person till person. Och vilken typ av behandling som krävs för att få en drabbad på fötter igen varierar utifrån hur allvarligt tillståndet är.
Foto: iStock
2 AV 2
Foto: iStock

Ny metod för att lindra depression på gång?

Depression drabbar miljontals människor världen över och långt ifrån alla får hjälp via terapi eller antidepressiva tabletter.

Nu talar sig läkare och psykiater varma om en ny metod som kan revolutionera behandlingen.

Kan lösningen ligga i antiinflammatoriska mediciner?

Alla är nedstämda då och då, men när en depression verkligen sätter klorna i dig är det som att falla ner i en mörk, avgrundsdjup grop.

Och när varken mediciner eller terapi fungerar så kan livet kännas fullständigt hopplöst.

Men forskningen går tack och lov framåt och forskarna tror sig ha hittat något som kan revolutionera livet för ett stort antal människor.

Svaret kan ligga i ditt immunförsvar.

LÄS OCKSÅ: Panikångest och depression - 12 saker du bör veta

Kan depression orsakas av inflammation?

Immunförsvaret är som bekant kroppens sätt att skydda sig själv och inflammation är ett viktigt vapen i den kampen.

Om inflammationen i kroppen är för låg så kan en infektion smita in och härja. Är inflammationen för hög kan den skada kroppen.

Så hur kopplar vi samman detta med depression? Intressant nog påstås en tredje del av alla deprimerade ha en konstant hög nivå av inflammation i kroppen. Vilket leder forskarna till följande teori: Att inflammation kan vara anledningen till att du är deprimerad, inte bara ett symtom.

– Depression och inflammation går ofta hand i hand. Om du har influensan så reagerar immunförsvaret mot detta och många märker hur deras humör förändras, säger professor Ed Bullmore vid University of Cambridge till BBC.

Sättet att tänka och reagera under en infektion liknar på många sätt en depression.

LÄS OCKSÅ: Panikångest – allt du behöver veta

"Mer skräddarsytt tillvägagångssätt"

Forskarna tror också att ett trauma tidigt i livet kan förändra en persons immunförsvar i grunden och göra det överaktivt. Något som gör att de i vuxen ålder har högre risk för att bli deprimerade. En person med överaktivt immunförsvar sägs också vara mindre mottagliga för antidepressiva.

Förhoppningen är att man i framtiden delvis ska kunna lindra depression med hjälp av antiinflammatoriska mediciner, kanske i kombination med antidepressiva. Idén har funnits länge men ett genombrott närmar sig.

Så, kommer alla kunna äta en tablett och bli helt friska?

Antagligen inte, men det kan vara ett stort steg på vägen. Och framför allt vara en hjälp för alla där terapi eller tabletter inte fungerar.

– Vi måste ha en mer skräddarsytt tillvägagångssätt. Alla är inte deprimerade av samma anledning, säger Ed Bullmore.