1 av 3: Har du svårt att sova? Testa Erika Kits Göleviks yogaövningar innan läggdags
Svårt att komma upp på morgonen?
2 av 3: Svårt att komma upp på morgonen? Foto: Shutterstock
Snoozeknappen är INTE din vän.
3 av 3: Snoozeknappen är INTE din vän. Foto: Shutterstock

Nattuggla? 8 knep för en bra morgonrutin

För en nattuggla är morgonen en dyster historia och det kommer sannolikt aldrig förändras.

Men det finns sätt att göra den lite mer uthärdlig.

Här är experternas bästa råd.

Vissa personer är helt enkelt byggda för kvällen. De känner sig både mer kreativa och produktiva, något som flera studier påvisat är helt naturligt.

– Människor som har energi på natten har svårt att uppbåda samma energi på morgonen, säger livscoachen Nawal Alomari till sajten Bustle.

Då kan en anpassad morgonrutin vara räddningen. Den sätter tonen för dagen och gör dig mer avslappnad.

Du kommer sannolikt aldrig bli en person som löptränar i soluppgången eller lagar pannkakor klockan 07.00. Men morgonstund kanske får lite mer guld i mund med följande x knep.

1. Håll rutinen

Att lägga sig tidigt går sällan ihop med en nattugglas DNA. Och det behöver du inte göra heller. Satsa hellre på regelbundenhet. Lägg dig vid samma tid varje kväll och ställ väckarklockan på samma tid. Det gäller även när det är helg.  Då lär du kroppen den rutinen och det blir både lättare att somna och vakna till liv igen.

2. Undvik snoozeknappen

Detta är lättare sagt än gjort förstås. Snoozefunktionen är för många en kär och trygg vän. Men den gör oftast mer skada än nytta.

– Gå upp när alarmet ringer. Sömnen du får efter att klockan ringt är inte bra sömn, säger hälsocoachen Debra Swan.

En av flera orsaker är att du sabbar din sömnrutin. Du riskerar också att drabbas av något som kallas ”sleep drunkness”, ett fenomen som innebär att dina kognitiva funktioner fungerar avsevärt sämre under dagen.

Tipset? Ställ alarmklockan en bit från sängen. Då tvingas du gå upp för att stänga av det.

LÄS OCKSÅ: Så drabbas din kropp av att snooza på morgonen

3. Skapa din drömrutin och komprimera den

Vad skulle du vilja hinna morgonen om du fick drömma fritt? Ordna en lyxig långfrukost? Läsa tidningen? Träna? Bädda sängen för en gång skull? Lite yoga eller meditation?

Allt det där kommer sannolikt inte hända. Alomaris taktik är att plocka ut de bästa och viktigaste beståndsdelarna och koka ner till 10-20 minuter. En sorts minirutin som du själv gillar och som du kommer orka fortsätta med.

4. Missa inte morgonsolen

Solens strålar hjälper även nattugglor att acklimatisera sig till dagtid. Se till att få in lite ljus i rummet du befinner dig så snabbt som möjligt. En morgonpromenad är förstås allra bäst men man kan inte få allt här i världen. Morgonljuset hjälper kroppen att synka sin dygnsrytm och bjuder dessutom på livsviktig D-vitamin.

LÄS OCKSÅ: Får du för lite D-vitamin? Symtom på D-vitaminbrist

5. Håll isär fritid och jobb

Om du jobbar hemifrån just nu är det lätt att gränserna mellan jobb och fritid suddas ut. Om du har möjlighet, satsa på att separera din arbetsplats från din morgonrutin så gott det går. Med andra ord: Sätt dig inte direkt framför datorn med din kaffekopp och börja svara på mejl.

6. Rör på dig

Vissa går upp klockan 05.00 och springer en mil. Andra… ligger hellre kvar i sängen. Det råder ingen tvekan om att rörelse är bra för oss, särskilt om morgonen eftersom det hjälper oss vakna till liv, men det är lättare sagt än gjort.

Men kanske kan lite lugn morgongympa vara ett alternativt. Det är ett mjukt och härligt sätt att väcka både kroppen och knoppen. 

Och om du är helt utslagen om morgonen kan du alltid spana in det här träningspasset som du kan utföra direkt i sängen.

7. Planera i förväg

Packade dina föräldrar gympapåsen i förväg när du var barn? Smart! Den taktiken kan du skamlöst kopiera. Kratta för att din morgon ska bli så stressfri och enkel som möjligt. Välj ut och lägg fram jobbkläder eller träningskläder redan kvällen innan. Du kan också preppa din frukost, exempelvis lite overnight oats, en smoothie eller ingredienserna du tänkt ha på frukostmackan.

LÄS OCKSÅ: Somna på 2 minuter - med hemliga militärtekniken

8. Testa 20/20/20-regeln

Ju bättre du sover, desto piggare kommer du vara när du vaknar. Det här är 20/20/20-tricket kommer in i bilden. Börja med det du brukar göra innan du ska lägga dig, som att titta på tv eller spela ett spel på mobilen i 20 minuter (eller 30-60 om det känns bättre. Därefter gör du något annat i 20 minuter som inte involverar en skärm, som att läsa.

Slutligen lägger du dig ner i 20 minuter för att varva ner utan någon aktivitet på agendan. Enligt Alomari hjälper detta hjärnan att bearbeta dagen och kommer förbereda dig för en hälsosam sömn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!