Nanne Grönvall gör comeback i Melodifestivalen.
Nanne Grönvall gör comeback i Melodifestivalen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Nanne Grönvall om livet efter utmattningskollapsen

Hon är laddad för Melodifestivalen! Lördag den 22 februari står Nanne Grönvall, 57, på scenen med en rockig låt. Men vägen dit har inte varit enkel.

För några år sedan drabbades Nanne av en allvarlig utmattningskollaps. Sjukdomen har lämnat spår:

– Jag kommer aldrig att bli helt hundra, berättar hon.

Det är 13 år sedan Nanne Grönvall medverkade i Melodifestivalen. Comebacken i år är storstilad med dubbel medverkan. Själv framför Nanne låten ”Carpool karaoke”, skriven tillsammans med maken Peter. Hon är också medkompositör till bidraget ”Om du tror jag saknar dig” som framförs av artisten Jakob Karlberg.

– Jag tävlar mot mig själv i den här delfinalen. Hade jag fått önska hade jag och Jakob varit i två olika delfinaler så jag hade kunnat stötta även som kompositör. Nu har vi båda två fullmatade scheman med intervjuer och plåtningar. Men även om jag inte kan vara ett stöd fysiskt är jag så klart med i själ och hjärta, säger Nanne.

Hon är laddad inför det stora jippot men tycker sig ändå ha en avslappnad inställning.

– När Peter frågade mig om vi inte skulle skicka in den här låten var jag först inte alls sugen. Men så fortsatte vi att jobba med den och Peter frågade igen. När slutdatumet började närma sig kände jag att varför inte. Texten var från början på engelska så jag skrev en ny svensk innan vi skickade in den. Sedan tänkte jag inte så mycket på det förrän de hörde av sig och meddelade att låten hade kommit med.

LÄS OCKSÅ: Patrik Isaksson om längtan efter kärlek

Nanne återvänder till Melodifestivalen

För henne är tävlingen inte på liv och död. Att bidraget känns lustfyllt att framföra är viktigare än att vinna.

– Jag går in med öppna ögon och jag vet att det är tuffare, kanske framför allt för lite äldre kvinnor, att gå vidare i Mello. För mig spelar det verkligen ingen roll om jag eller Jakob går vidare. Jag blir exakt lika glad om han går vidare.

– Jag har varit med så många år och tycker det är superroligt. Nu är det längesen, senast 2007 med ”Jag måste kyssa dig”. Jag har inte känt någon längtan till att medverka igen och därför känns det väldigt cool nu när jag ger mig in i det ännu en gång. Det känns som en rolig grej med den här lite rockigare låten. Jag vet att det är ännu mer osäkert eftersom rock inte ligger i tiden i dag. Numera gör jag bara saker jag vill göra, vilket jag kanske alltid har gjort. Den här låten är ingen Mellolåt, men det känns kul att göra.

Nanne Grönvall

Ålder: 57.

Gör: Sångerska och låtskrivare.

Bor: Danderyd utanför Stockholm.

Familj: Maken Peter, 56, och gemensamma barnen Charlie, 29 och Felix, 27. Nanne har också sonen Robin, 33, från en tidigare relation. Barnbarn och bonusbarnbarn.

Aktuell: Tävlar i Melodifestivalens fjärde delfinal i Malmö med bidraget ”Carpool karaoke” som hon själv framför och med bidraget ”Om du tror att jag saknar dig” som framförs av Jakob Karlberg och där Nanne är medkompositör.

Att ställa upp i tävlingen igen innebär en prövning för Nanne. För snart fyra år sedan stängde kroppen och hjärnan ner och hon drabbades av en svår utmattningskollaps. Vägen tillbaka beskriver hon som det tuffaste hon någonsin varit med om.

– Ingenting fungerade i kroppen, jag har aldrig varit så sjuk som jag blev då. Jag var helt borta från jobb i ett år och det kommer att ta många år att läka. Jag kommer aldrig bli hundra, kroppen och framför allt hjärnan får sig en smäll efter en så här allvarlig utmattningskollaps. Inför Melodi- festivalen känner jag efter hur jag behöver göra för att klara av det hektiska schemat. Jag behöver ha mina vilopauser, en halvtimme här och där. Annars orkar inte huvudet. Det funkar inte att vara i gång tio timmar på raken så som jag kunde förr.

Försöker hålla balansen efter kollapsen

Varje dag jobbar Nanne med att hålla balansen mellan jobb och privatliv.

– Det går – peppar peppar – faktiskt bra eftersom jag lyssnar på kroppen på ett annat sätt än vad jag gjorde förr. Emellanåt är det jobbigt och kroppen säger ifrån. Efter utmattningskollapsen har jag varit tvungen att förändra mönster, att hela tiden ifrågasätta hur mycket jag orkar och hur jag ska göra för att undvika en ny kollaps. Det är inte alltid lätt i livet överhuvudtaget att hitta balans i jobb och privatliv. Det händer saker som kullkastar allt. Men jag tycker att jag har lagt om så otroligt mycket i mitt liv.

Nanne Grönvall är veteran i Melodifestivalen. 1996 vann hon hela tävlingen med gruppen One more time och bidraget ”Den vilda”. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Nanne berättar om hur hon tidigare kunde jobba sju dagar i veckan. I dag ser hon till att lägga in ledighet efter mer krävande jobbperioder. Hon har också fått omvärdera ordet ”ledighet” och vad det betyder.

– Känner jag att kroppen säger ifrån kan jag vila hela dagen. Jag minimerar väldigt mycket vad gäller skriva på dator, mejl, sms och sådana saker. Jag har förstått att det inte bara tar mycket tid, utan också mycket kraft för hjärnan. Jag är väldigt noga med att vila hjärnan. Kolla på filmer, gå på långa promenader med hunden. Framför allt är jag ledig när jag är ledig. Min feelgood-grej är att titta på film. Då väljer jag underhållande och avkopplande filmer. Jag gillar action- filmer, även om det ibland kan bli för högt tempo. Jag går också gärna på massage. Det är jättehärligt.

Jag är tryggare och mer harmonisk än någonsin tidigare

Nanne beskriver att hon har vunnit en helt annan livskvalitet. Den stora prövningen har fört med sig insikter om livet.

– Jag är tryggare och mer harmonisk än någonsin tidigare. Det beror nog på att jag har lärt mig att minimera stress. Vissa dagar stänger jag av telefonen helt. Det här med att vi ska räcka till på alla håll och kanter, vi är en experimentgeneration. Vi orkar inte så mycket som vi tror och vill. Jag är mitt i livet, och det är synd att det skulle krävas en så allvarlig utmattningskollaps för att förändra så mycket, men det har gjort att jag har fått en helt annan livskvalitet.

Nanne Grönvall om…

…vänner:

– Jag har väldigt fina vänner omkring mig, och nu har jag en närmre krets som jag ser till att hinna med mer. Jag har fått ett otroligt stöd under den här tiden och man märker vilka som varit med i den här perioden som varit den tuffaste i mitt liv.

…familj:

– Nu har vi fått barnbarn, en liten ettåring plus att vi har bonusbarnbarn som känns lika mycket som våra egna. När de kom in i våra liv för några år sedan var det jättestort. För mig är det viktigaste nu att finnas där och hinna umgås med dem.

…kost:

– Jag försöker äta ganska nyttigt men samtidigt det jag gillar. Jag äter inte kött längre, det slutade jag med för några år sedan och inte på grund av hälsoskäl. Jag tycker djuren hanteras skandalöst illa, fullständigt oacceptabelt. Jag hade tänkt äta vilt men när jag slutade tappade jag suget.

…vardagsmåsten:

– Även här är vi väldigt bra på att känna efter vad vi orkar. Jag säger vi, eftersom Peter fick ta över allt vad gäller logistik i hemmet och administrativa saker när jag blev sjuk. Vi hjälps åt och prioriterar efter vad vi orkar.

Att ta hand om sin fysiska hälsa har också blivit en prioritet men även här har vägen tillbaka varit lång.

– Jag får fortfarande kämpa med fysiken efter att ha legat som ett kolli i ett år. Det är fortfarande ett tufft race. Inte minst att hitta motivationen. Jag är ingen naturlig träningsmänniska. Många tycker att det är så skönt att träna, men jag tycker inte det. Jag njuter efteråt, men jag har en röst som sitter på ena axeln och säger ”nej inte träna idag” och en på andra som säger ”jo kom igen nu”.

LÄS OCKSÅ: Peter Settman om livet med nya kärleken

Varvar ner med mindfulness

– Min motion får jag på scenen och när jag inte jobbade på ett år försvann all den fysiska aktiviteten. Jag försöker träna men det blir mest promenader eller löpning. Det tycker jag är kul, så det blir av. Då joggar jag i 45 minuter i lagom takt. Hundpromenaderna blir ganska långa för vi har en samojedhund som kräver mycket motion.

För att slappna av använder Nanne mindfulness.

– Jag har väldigt många appar för det i telefonen. Det har hjälpt mig mycket. Eftersom jag är en väldigt aktiv person funkar det inte att bara lägga mig ner och slappna av. Då går min hjärna i gång och jag funderar på ditten och datten. De här apparna hjälper mig eftersom jag lyssnar på dem i stället för att tänka. Behagliga röster och musik jag blir lugn av.

Aktuellt just nu