Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Monkey Business Images

Lycka: 6 hemligheter som gör dig lycklig

Alla hyser vi en önskan om evig lycka.

Och, den glada nyheten är att det faktiskt går att påverka.

Här är de 6 hemligheterna som gör dig lycklig.

Vad händer när du samlar ihop de lyckligaste människorna och rent vetenskapligt analyserar vad de har gemensamt? Amerikanska Business Insider har samlat ihop forskning om lyckliga människor.

Ett viktigt konstaterande var att varken pengar, utseende, ålder, kön eller ras hade med lyckan att göra. Det visade sig att det fanns en egenskap som utmärkte de lyckligaste 10 procenten från alla andra: styrkan i deras sociala relationer. En undersökning bland 1,600 Harvardstudenter gav ett liknande resultat - det sociala nätverket var en mycket större garanti för lycka än någon annan faktor. Ju mer socialt stöd du har, desto lyckligare är du.

 

LÄS MER: 9 vanor lyckliga har - som är enkla att härma 

LÄS MER: Tio vetenskapliga bevis för att bli lycklig 

 

En annan studie (Grant-studien) där man har följt en grupp män hela deras liv, visar att förmågan att älska och bli älskad är det som tydligast associeras med att må bra vid 80 års ålder.

Här har du sex punkter, lösningarna på hur man blir lycklig. Allt är byggt på riktig forskning och studier av forskare och andra experter.

 

1. Gör mer, inte mindre

De lyckligaste människorna är de som har väldigt lite eller ingen tid över alls. För mycket tid, som kan leda till tristess, är betungande. Dock får man inte ha så mycket att göra att man känner sig jagad eller stressad. Flera studier har visat att ju mer du använder dig av dina intressen och talanger på daglig basis, desto lyckligare blir du och får mer ”flow” på både arbete och privat.

2. Vårda dina relationer

Ska du göra en enda sak i dag för att bli lyckligare, spendera då tid med dina vänner och familjemedlemmar. Att inte ha spenderat tillräckligt tid med människor vi älskar är nämligen det vi ångrar mest vid livets slut.

3. Byt jobb om du inte trivs

Att stanna kvar i åratal på ett jobb som du inte gillar kan skapa riktig ohälsa och ångest. Där är alla experter överens, att slösa tvåtusen timmar av oåterkallelig livstid, varje år, på ett jobb du hatar, är ren idioti.

4. Planera in lyckan

Det är ironiskt att vi värderar lycka så högt men ändå behandlar det som någonting slumpmässigt som bara dyker upp. Det finns oftast ett stort gap mellan hur människor säger att de vill tillbringa sin tid och hur de faktiskt gör det. Att passivt sitta och vänta på lyckan är inget vinnande koncept. Lycka behöver regelbundna möten. Tänk efter vilka saker som gör dig lycklig och schemalägg dem.

5. Hitta meningen

Vi behöver lycka men vi behöver också mening i våra liv. Alla undersökningar tyder på att lycka främst handlar om att få det man vill ha och behöver. Meningsfullhet däremot är kopplat till att göra saker där man uttrycker och speglar jaget, i synnerhet att göra positiva saker för andra. Meningsfullhet är också förknippat med att ge mer än ta emot. De som lyckas hitta en mening med sitt liv lever även längre.

6. Ge mer än du tar emot

Att ge gör oss lyckligare än att ta emot, det är bevisat. Det kan ge oss en feedback av lycka som speglar av sig på hela vårat liv. Att hjälpa andra nå sina mål ger glädje, att göra trevliga saker för andra i dag kan göra dig lycklig för resten av veckan. Att vara martyr däremot skapar bara stress och är dåligt för hälsan. Hue mycket ska du då ge av din tid?  Ett hundra timmar, är en magisk siffra som forskarna kommit fram till. Delat på ett år ger det två timmar per vecka.

 

Källa: Business Insider