Börjar ångesten ta över ditt liv och styrs dina tankar av tvångsmässiga tankar kan du lida av OCD
1 av 2: Börjar ångesten ta över ditt liv och styrs dina tankar av tvångsmässiga tankar kan du lida av OCD Foto: / pathdoc - stock.adobe.com / 114224171
Det är vanligt att personer med OCD måste utföra tvångsmässiga handlingar
2 av 2: Det är vanligt att personer med OCD måste utföra tvångsmässiga handlingar Foto: / josfor - stock.adobe.com / 139162615

Lider du av tvångssyndrom? Här är fem vanliga tecken

Att leva med tvångssyndrom, så kallad OCD, kan vara väldigt jobbigt.

Man räknar med att omkring 250 000 svenskar har diagnosen men få vet vad det är och hur man känner igen det.

Med inspiration från Time Magazine listar vi fem vanliga symptom som du bör hålla koll på.  

Många slänger sig med begreppet tvångssyndrom och menar att de har OCD för att de gillar ordning och reda. Men det är skillnad på att vara perfektionist och att ha tvångssyndrom. En perfektionist uppskattar att saker och ting görs på ett visst sätt. För någon med OCD är det livsviktigt. Här är fem tecken på att du kan vara drabbad. 

Du måste utföra vissa handlingar

Vanliga vardagssysslor kan vara otroligt utmanande för en person med tvångssyndrom. Att lämna hemmet kan ta en halvtimme i stället för fem minuter. Personen kan tvångsmässigt behöva kontrollera att ytterdörren är låst och att spisen är avstängd. För personer med OCD är det livsviktigt att utföra vissa handlingar då de tror att detta ska skapa ett lugn och få dem att må bra. Om de inte utför handlingarna får de kraftig ångest.

LÄS OCKSÅ: 23-åringens tvångssyndrom: tvättade håret 72 gånger 

Du köpslår med dig själv

"Om jag bara gör det här så kommer jag att må bättre sen" tänker personen med OCD. Det kan handla om att tända och släcka en lampa, rabbla en ramsa eller tvätta händerna. Men den goda tanken slår tillbaka på en själv eftersom det förstärker känslan av att det är livsviktigt vilket gör att den onda cirkeln fortsätter. 

Det här är tvångssyndrom (OCD)

På engelska kallas tvångssyndrom för Obsessive Compulsive Disorder och brukar även på svenska förkortas OCD. 

2,5 procent av befolkningen beräknas ha tvångssyndrom, vilket motsvarar nästan 250 000 svenskar. 

 

Det finns hjälp att få. Om du misstänker att du har OCD kan du vända dig till vårdcentralen. Tvångssyndrom kan bland annat behandlas med hjälp av medicinering och kognitiv beteendeterapi (KBT).

 

Källa: 1177 Vårdguiden & Netdoktor

Du är extremt svårövertygad

Personer med OCD börjar ofta tveka och tvivla på sitt eget omdöme. Även om någon annan säger att det är okej och att till exempel blodprovet från läkaren inte visade på någon sjukdom så räcker inte det för att övertyga personen. Någon kan ju ha blandat ihop provsvaren, tänk om. På så sätt fortsätter ångesten för personen med OCD. 

LÄS OCKSÅ: Perfektionist - 9 saker som kan avslöja dig

Du känner dig uppslukad av ångest

De som har tvångssyndrom lever med ångest varje dag. Tankarna tar över och ångesten kan vara så stark att den påverkar det dagliga livet negativt och hindrar personen från att leva ett normalt.  

Du kommer ihåg när det började

Inte alla, men många med OCD minns första gången de upplevde sitt tvångssyndrom. Den utlösande faktorn kan vara ett dödsfall inom familjen eller en tanke som fastnar och sedan inte försvinner. Efter det kan personen tänka att "om jag inte gör det här kommer någon annan i min familj att dö". Vid det laget kan det vara extremt svårt att sluta utan professionell hjälp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!