Klimakteriet - professorn om hur vi mår egentligen

<p>Den uppmärksammade kvinnoundersökningen i Göteborg, som påbörjades redan 1968, kunde tvärtom visa att kvinnor mådde bättre i det decennium som klimakteriet infaller i än tioårsperioderna före respektive efter.
(OBS genrebild).</p>

Foto: Monkey Business Images

1 av 2: <p>Den uppmärksammade kvinnoundersökningen i Göteborg, som påbörjades redan 1968, kunde tvärtom visa att kvinnor mådde bättre i det decennium som klimakteriet infaller i än tioårsperioderna före respektive efter. (OBS genrebild).</p>

Den uppmärksammade kvinnoundersökningen i Göteborg, som påbörjades redan 1968, kunde tvärtom visa att kvinnor mådde bättre i det decennium som klimakteriet infaller i än tioårsperioderna före respektive efter.
(OBS genrebild).

Foto: Monkey Business Images

2 av 2: Den uppmärksammade kvinnoundersökningen i Göteborg, som påbörjades redan 1968, kunde tvärtom visa att kvinnor mådde bättre i det decennium som klimakteriet infaller i än tioårsperioderna före respektive efter. (OBS genrebild).

Klimakteriet och vallningarna kommer vi inte ifrån – men att man skulle bli ett nervvrak i klimakteriet är en stor myt.

Tvärtom har studier visat att kvinnor mår bättre psykiskt i åldern 45-55.

– Klimakteriets symtom har överdrivits något fruktansvärt, säger professorn Agnes Wold till Hälsoliv.

Andra har också läst

Hur många av er förknippar klimakteriet med något positivt? Nej, tänkte väl det. Det mesta som skrivs om klimakteriet fokuserar på jobbiga symptom så som värmeattacker, minskad sexlust, viktökning och depression.

Och det här går långt tillbaka: Redan under tidigt 1900-tal började psykologer och psykoanalytiker med Sigmund Freud i spetsen att tala om hur kvinnan bröt samman i medelåldern, när barnen flyttade hemifrån och hon inte fyllde någon funktion längre.

"Symptomen vid klimakteriet har överdrivits"

En vanföreställning som förstärkts med skräckhistorier om symptom som vallningar och torra slemhinnor, enligt Agnes Wold, överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

– Det är klart att det inte är skönt med svettningar, men det är ju bara att se till att ha lite svalare kläder på sig. Klimakteriet har överdrivits något fruktansvärt, säger hon till Hälsoliv.

"Psykiska symptom stämmer inte heller"

När det kommer till de påstådda psykiska besvären är informationen direkt missvisande, menar Agnes Wold.

Den uppmärksammade kvinnoundersökningen i Göteborg, som påbörjades redan 1968, kunde tvärtom visa att kvinnor mådde bättre i det decennium som klimakteriet infaller i än tioårsperioderna före respektive efter.

– Man har påstått att kvinnor blir psykiska vrak i klimakteriet, men det är helt felaktigt. Och i dag mår nog äldre kvinnor ännu bättre än för 30-40 år sedan, eftersom de inte är lika beroende av mannens ekonomi.

Kritisk mot östrogen

Agnes Wold är starkt kritisk till användningen av tabletter med östrogen för att minska obehagen som klimakteriet kan medföra:

– Det ökar risken för bröstcancer, stroke och blodproppar. Der är absolut inget att rekommendera.

Hon påpekar att man aldrig pratar om mäns åldrande på det här sättet – och uppmanar kvinnor på väg mot klimakteriet att "inte tänka ett ögonblick på sin kropp".

– Den sköter sig alldeles utmärkt själv. Det här är en vanlig period i livet, säger hon.

Fördelar med klimakterie-perioden 45-55

*Barnen är (ofta) utflugna, du har äntligen tid för dig själv.

*Du mår bättre psykiskt, visar omfattande studier.

*Du slipper mens.

*Du behöver inte oroa dig för att bli gravid.

*Sexlivet blir bättre, eftersom man har mer erfarenhet och vet vad man vill ha.

Källa: RFSU.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer