Använd dina introverta personlighetsdrag som en styrka.
Det är i små möten, med få deltagare, som den introverta kan göra succé.
1 AV 3
Psykologen Maria Farm ger råd
2 AV 3
Använd dina introverta personlighetsdrag som en styrka.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Det är i små möten, med få deltagare, som den introverta kan göra succé.
Foto: Shutterstock

Introvert? Så lyckas du på jobbet

Är du introvert och tror att det hämmar dig? 

Läs den här artikeln – och tänk om! 

Dina introverta personlighetsdrag kan det nämligen vara en styrka, både på jobbet och i privatlivet. 

Visst kan det kännas som att den som syns och hörs mest är mer lyckad. Den extroverta tar för sig, trivs i sig själv, är charmig och skördar framgång på framgång. Samtidigt finns det ganska många negativa associationer kring den motsatta personlighetstypen, det vill säga den introverta. Att det är någon som är tystlåten, inåtbunden, återhållsam och kanske blyg. Men det är dags att sluta se på det introverta som något dåligt. Tvärtom kan det ofta vara en styrka och stylist.com listar hur den introverta på bästa sätt kan använda sina personlighetsdrag för att lyckas på jobbet. 

Först och främst är introverta ofta självständiga. De kan också vara självsäkra, målmedvetna och bestämda. Psykologen Kalanit Ben-Ari säger till sajten att förmågan att reflektera och fokusera är en annan styrka hos många introverta.

– Och viktigast av allt, de vet hur man lyssnar, säger hon till Stylist.  

I en undersökning som nyligen publicerades listades flera egenskaper som utmärker bra ledare och alla fyra passar bra in på introverta. Det handlar om förmågan att ta snabba beslut, att vara insiktsfull, anpassningsbar och öppen för förändring. Slutligen listades även förmågan att leverera stabila resultat över tid. Alla dessa egenskaper passar in på den introverta, enligt Kalanit Ben-Ari.

Arbetsplatsen avgörande för den introvertas framgång

En grundläggande förutsättning för att den introverta ska komma till sin rätt är arbetsplatsen och dess kultur. Enligt Kalanit Ben-Ari bör den introverta välja arbetsplats med stor noggrannhet och leta efter företag som värdesätter självständighet och där man har möjlighet att jobba i små grupper. 

– Använd dina styrkor, som din självkännedom, när du ska leda andra. Efterfråga mindre möten, eftersom det är här den introverta kommer till sin rätt. Och använd din observationsförmåga och din självreflektion när du kommunicerar med din chef, säger Kalanit Ben-Ari till Stylist.  

Hon förklarar också att introverta passar så bra som ledare; ju högre chef man bli desto mer ensamt blir arbetet. 

Skillnaden mellan introvert och extrovert (och ambivert)

Introvert: En introvert person får energi av att vara själv. Upplever ofta stora sociala sammankomster som energikrävande. Föredrar att umgås i mindre grupper. 

Extrovert: Får energi av sociala sammankomster. 

Ambivert: Ett mellanting. Kan få energi både av ensamtid och i sociala sammanhang. Väljer från gång till gång, efter behov. 

Från arkivet: Så stärker du din självkänsla

LÄS OCKSÅ: 6 skäl till att introverter blir fantastiska föräldrar 

LÄS OCKSÅ: 7 bra träningsformer för dig som är introvert