Personer med borderline känner sig ofta tomma inombords.
Ofta drabbas du av kraftiga humörsvängningar.
1 AV 2
Personer med borderline känner sig ofta tomma inombords.
Foto: Dmitry Ilkevich/Unsplash
2 AV 2
Ofta drabbas du av kraftiga humörsvängningar.
Foto: Shutterstock

Humörsvängningar eller borderline? Så vet du

Åker dina känslor bergochdalbana?

Dina humörsvängningar kan vara tecken på att du har borderline, eller Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS) som det också kallas.

Här är symtomen du ska vara uppmärksam på.

Cornelia Thomasson

Borderline, som på svenska betyder "gränslinje", är namnet på en personlighetstörning som kännetecknas av av tvära kast och snabba förändringar i humöret. I dag kallar man det oftare IPS eller EIPS, emotionellt instabil personlighetsstörning. 

Man räknar med att ungefär två procent av världens befolkning har borderline, och i Sverige har det de senaste åren blivit en allt vanligare diagnos, i synnerhet hos unga kvinnor. Varför man får borderline är inte känt, men mycket tyder på att det är en kombination av medfödd sårbarhet och trauman under uppväxten. Om du som barn inte fick bekräftelse eller möjlighet att ge uttryck för dina känslor kan det resultera i borderline i vuxen ålder.

Vad är borderline?

Borderline är en personlighetsstörnig som kännetecknas av känslomässig instabilitet. Du har starka känslor som snabbt växlar vilket kan bli destruktivt både för dig själv och andra.

Vanliga symtom vid borderline:

Rädsla för att bli övergiven

Kraftiga humörsvängningar

Återkommande tomhetskänsla

Intensiva och stormiga relationer

Skev självbild

Impulsivitet

Intensiv ilska

Självskadebeteende och självmordsförsök

Paranoia

Källa: 1177 Vårdguiden

Har du en tendens att se saker som svart eller vitt? Kan du vara glad ena stunden och djupt olycklig nästa? Tar du impulsiva och ofta självdestruktiva beslut? Då kan du ha en instabil personlighetsstörning.

Här är några vanliga symtom som kännetecknar personlighetsstörningen.

LÄS OCKSÅ: Sanna lever med borderline: ”Att skära mig blev som en drog” 

1. Du är extremt rädd för att bli övergiven

Du är väldigt rädd för att bli bli lämnad, oavsett om det är en befogad eller obefogad rädsla gör du mycket för att slippa bli övergiven. Det är vanligt att personer med borderline är snabba med att knyta an till nya människor, men de kan också dra sig undan väldigt fort för att slippa bli dumpade. 

2. Du har kraftiga humörsvängningar

Pendlar du ofta mellan olika känslor, som ibland är varandras motsatser? Personer med borderline växlar snabbt i humöret. Du kan vara tillfreds med livet, men så händer det något som för andra skulle vara obetydligt, och hela din värld kastas om kull. 

LÄS OCKSÅ: 7 saker psykologerna gör för att lindra sin ångest 

3. Du känner en återkommande tomhet

Känner du dig ofta ångestfylld? Eller kanske snarare tom? Många med borderline upplever själva att de är djupt olyckliga, som att de går runt med ett svart hål inombords. 

4. Dina relationer är ofta stormiga och intensiva

Ena dagen är din partner den mest fantastiska personen du någonsin mött, nästa dag kan du inte förstå hur du ens kunde bli intresserad av den där svekfulla och tråkiga personen från början. När du har en emotionellt instabil personlighetsstörning har du lätt att pendla mellan att beundra och nedvärdera personer i din närhet. Du har också svårt att lita på människor. Det gör att dina relationer ofta är stormiga.

5. Du har en skev självbild

Borderline hänger ihop med dålig självkänsla. Om du har den här personlighetsstörningen har du svårt att reda ut vem du är. Ena dagen känner du att du är på topp, du är bäst, bättre än alla andra. Andra dagen hatar du dig själv och känner dig värdelös. Andras bekräftelse på att du gör och känner "rätt" blir viktigt, men enligt Prevention är det också vanligt att personer med borderline byter umgänge och jobb ofta.

LÄS OCKSÅ: Social fobi – allt du behöver veta 

6. Du är impulsiv

Hetsåt du två chipspåsar fast att du lovat dig själv att äta nyttigt? Händer det att du struntar i att du inte har råd utan shoppar loss ändå? Oskyddat sex med främlingar? Borderline kännetecknas av impulsivitet som kan vara skadligt för både din fysiska och mentala hälsa.

7. Du kan bli oproportionerligt arg

Har du en tendens att bli väldigt, väldigt arg? Många med borderline har svårt att kontrollera sin ilska i stunden. De kan kasta tallrikar i golvet, håna, skälla, skrika och hota i anfall av raseri. Utbrotten tenderar att vara självdestruktiva men det är inte alltid personen inser vidden av vad de gjort efteråt.

8. Du är självmordsbenägen eller självskadar

Har du tankar på att skada dig själv? Personer med borderline självskadar i stor utsträckning. Många har också återkommande tankar på att ta sitt liv och självmordsförsök är vanligt.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Har du tankar om självmord? Känner du någon som mår dåligt?

Har en närstående begått självmord?

Här finns det hjälp att få: 

Mind - Självmordslinjen

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar

www.mind.se 

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

www.jourhavande-medmanniska.se 

BRIS vuxentelefon

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

Aktuella öppettider på www.bris.se 

BRIS – Barnens hjälptelefon

Tel: 116 111. 

Aktuella öppettider på www.bris.se  

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06. 

Ring 112 och be om att bli kopplad. 

SPES telefonjour

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22. 

SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

9. Ibland är du paranoid

Händer det att du under korta perioder känner dig förföljd? Är du övertygad om att någon vill dig ont? Känns det som att du inte riktigt har kontakt med den verkliga världen. Många med borderline upplever korta stunder av paranoia. Till stor del beror det på tillitsproblem, men en utlösande faktor är stress.

Känner du igen dig i påståendena? Det kan vara så att du har borderline. Men tänk på att det krävs en ordentlig utredning för att ställa en diagnos. Adhd, bipolär sjukdom och aspergers syndrom kan ibland förväxlas med borderline.

LÄS OCKSÅ: Depression - 8 tecken du ska se upp med 

HJÄLP VID BORDERLINE

Är du rädd att du har borderline? Kontakta läkare och be om en utredning. Det kan vara skrämmande att få veta att man har en personlighetsstörning, men om det visar sig att du har borderline finns det hjälp att få. Med psykologisk behandling kan du få hjälp att hitta verktyg för att hantera tillvaron. Många upplever att de blir mer stabila i sina känslor. I vissa fall kan man även medicinera mot depression.

Det finns också saker du kan göra själv för att må bättre. Sömn och motion är viktiga komponenter. Enligt 1177 Vårdguiden kan även meditationsövningar hjälpa.