HSP-personer: Sju myter och sanningar
HSP, eller högkänslighet, drabbar en femtedel av världens befolkning menar den amerikanska forskaren Elaine Aron.
Det innebär i korta drag att man påverkas mer av sinnesstämningar och bearbetar intryck på ett djupare sätt än övriga.
Människor med personlighetsdraget "highly sensitive person" blir lätt överstimulerade och stressade - men att de skulle vara svagare och mindre effektiva än andra är direkt felaktigt.
Med hjälp av tidningen Huffington Post listar vi sju falska myter om HSP-personer.
1. Högkänslighet är vanligare bland kvinnor.
Nej, personlighetsdraget förekommer i lika stor utsträckning hos män som hos kvinnor. Däremot har det i alla tider varit mindre acceptabelt för killar att visa sig sköra.
2. HSP-personer är svaga.
I dagens stressade och effektivitetssökande samhälle premieras ofta "starka, tåliga" karaktärer före dem som undviker konflikt och har nära till känslor och gråt. Men styrka kan definieras på flera sätt: att som högkänsliga personer kunna läsa av andras sinnestillstånd och faktiskt SE människor är minst lika viktigt för ett fungerande klimat.
3. Högkänslighet är något onormalt.
Nej, enligt Elaine Aron, forskare, psykoterapeut och myntare av HSP-begreppet, är en femtedel av alla människor högkänsliga. Kanske du också?
TESTA DIG HÄR: Är du en highly sensitive person?
LÄS OCKSÅ: Högkänslighet ger dig möjlighet att njuta mer
4. HSP-personer löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa.
Nej, hur vi mår mentalt är beroende av gener och omgivning, och högkänsliga människor är inte mer utsatta än andra. Tvärtom: i en stabil miljö kan hsp-personer till och med vara mer resistenta, eftersom de har bättre tillgång till och större förståelse för sina inre känslor.
5. Högkänslighet är en dålig jobbegenskap.
Nej, att vara känslig eller skör behöver inte resultera i samarbetssvårigheter eller sammanbrott. HSP-personer är tvärtom ofta goda människokännare, vilket kan vara en tillgång på jobbet eftersom man kan förutse konflikter och skapa god social stämning mellan medarbetare. Dessutom är många högkänsliga kreativa med rik fantasi, vilket är värdefullt för de flesta arbetsplatser.
6. HSP-personer är introverta och gillar inte att vistas bland folk.
Nej, vissa högkänsliga människor har ett behov av at dra sig undan när de blir trötta av alla starka intryck, men 30 procent av alla HSP-personer är extroverta med vana att gasa på i tillvaron, säger Elaine Aron. Högkänslighet handlar mycket om att hitta en balans mellan aktivitet och kreativitet å ena sidan och vila å andra sidan.
7. Högkänsliga människor är lättsårade.
HSP-personer reagerar visserligen ofta starkt på kritik, men det är snarare genom att reflektera och resonera över sitt eget beteende än att ta det som en personlig förolämpning. För att slippa situationen från början är många av dem måna om att vara andra till lags, säger Elaine Aron.
Tecken på att du kan vara högkänslig
Högkänslighet är varken en sjukdom eller särskilt ovanligt. Enligt Sveriges förening för högkänsliga (SFH) bär cirka 15-20 procent av världens befolkning på det medfödda personlighetsdraget.
Utmärkande för HSP-personer är att de är extra mottagliga för sin omgivning, vilket tar sig uttryck i att de lägger märke till mer än andra och bearbetar sina intryck djupare. Saker som en "vanlig" människa knappt noterar kan hos en högkänslig person "fastna" och ta flera timmar eller dagar att smälta.
Som barn uppfattades du ofta som blyg
Din ovilja att stå i centrum och benägenhet att ibland dra dig tillbaka på skolgården uppfattades av förskolepersonal och lärare som att du var blyg och osäker.
Du är extra känslig för kritik
Du tar åt dig lättare än andra för saker som du egentligen borde kunna hantera, samt för sådant som inte alls är personligt. Under en skör dag kan du börja gråta eller bli förbannad för minsta lilla.
Efter en intensiv dag eller period behöver du vara helt ensam
Medan kolleger och vänner kan vilja varva ner tillsammans med en öl efter jobbet längtar du bara efter att åka hem och lyssna på en podd eller äta middag framför tv:n. En hektisk dag eller aktiviteter i ett kräver ordentlig återhämtning – utan folk.
Du kämpar med ditt inre
Nej, du är inte en av de där rationella personerna som konstaterar att "nu blev det så här och det är väl inget att hänga upp sig på?". Tvärtom: du analyserar, grubblar och ältar. Kanske är du inte introvert, men du har ett komplext (och rikt) inre.
Du känner av andras sinnesstämning direkt
När någon kliver in i ett rum kan du på en gång avläsa om hen är harmonisk eller stressad, glad eller ledsen. Du behöver inte ens prata med personen i fråga: du tar in stämningen instinktivt.
Du påverkas negativt av andras dåliga humör
Att vara bland personer som är arga, upprörda, stressade eller nervösa gör dig orolig och alldeles matt.
Du är ljudkänslig
Höga och skarpa ljud som sirener, gasande motorcyklar och skrammel är ytterst obehagligt och stressframkallande – och kan få dig att helt tappa koncentrationen.