Alla drabbas av plötsliga hjärnsläpp då och då.
Att glömma bort sin sambos förnamn kan kännas som en varningssignal, men det är oftast helt naturligt.
1 AV 2
Alla drabbas av plötsliga hjärnsläpp då och då.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Att glömma bort sin sambos förnamn kan kännas som en varningssignal, men det är oftast helt naturligt.
Foto: Shutterstock

Hjärnsläpp? Därför glömmer du saker du egentligen kan

Alla drabbas av hjärnsläpp då och då. Det kan handla om allt från namnet på din favoritskådis och ordet ”fjärrkontroll” till den där... vad heter det nu igen?

Ja, ni fattar. Men VARFÖR händer det? 

Hälsoliv förklarar.

Den här typen av plötsliga ”jag har det på tungan”-ögonblick kan vara extremt frustrerande. Särskilt när det gäller så basala saker som vår sambos förnamn eller vad vi åt till frukost imorse.

Plötsligt försvinner saker som vi egentligen har stenkoll på. Det är obehagligt men helt naturligt, det händer alla med jämna mellanrum. Du håller alltså inte på att gå in i en demensdimma.

Varför drabbas vi av hjärnsläpp

Det finns inget enkelt svar på varför hjärnan plötsligt blir blank, men det existerar förstås flera teorier och möjliga orsaker, rapporterar sajten The Healthy.

Blockering: Det här har du säkert upplevt vid många tillfällen. Ni vet när man försöker komma på namnet på en skådis men får upp ALLA namn förutom den man faktiskt söker? Det beror på att när vi försöker minnas något händer det att liknande minnen bubblar upp till ytan och blockerar.

Exempel: Du söker namnet på en Will Ferrell-film men påminns i stället om tre olika Seth Rogen-filmer och Will Ferrell drunknar i informationsflödet.

Interference: Den första studien på ämnet genomfördes redan 1892 av tysken John A Bergstrom. Teorin går ut på att korttidsminnet sabbar för långtidsminnet och vice versa.

Exempel: Du flyttar till en ny adress men fortsätter skriva din gamla adress. Eller så kanske du lär dig en ny låt på gitarr och har plötsligt svårt att komma ihåg tidigare låtar du kunnat spela.

LÄS MER: Därför glömmer du saker när du går in i ett nytt rum

Stress kan påverka

Det är emellertid inte alltid som det handlar om en kognitiv hjärnhicka. Stress kan påverka stora delar av kroppen och det gäller även minnet.

– När vi känner oss stressade, vare sig det handlar om fysisk, psykisk eller känslomässig stress, förstärks de delar av hjärnan som är viktiga för överlevnad. De mindre kritiska delarna trycks ner, säger samtalscoachen Courtney Rodriguez till The Healthy.

När stresshormonet kortisol frigörs i kroppen hoppar vår kamp- eller flyktrespons i gång. Och även om det sällan handlar om en liv eller död-situation kan kroppen reagera starkt.

Svaret kan komma flera timmar senare

Om du någonsin upplevt en mental blockering så vet du att hjärnan har en irriterande tendens att vakna till liv långt senare. Plötsligt så minns du namnet på den där skådisen, men då är samtalet där du behövde informationen redan förbi sedan länge.

KBT-psykologen Paul DePompo jämför det med en dator som fryser.

– Precis som en dator behöver vi människor en omstart ibland, säger han.

Det kan kännas som att minnet kommer tillbaka helt slumpmässigt, men så är inte alltid fallet. 

Ditt tidigare hjärnsläpp kommer också lagras som ett minne. Några timmar senare kan det vara något i omgivningen som påminner dig om händelsen och plötsligt har hjärnan det svar som tidigare saknades.