Forskare tror sig hittat ett sätt att ändra människors musiksmak.
Forskare tror sig hittat ett sätt att ändra människors musiksmak. Foto: Fotolia

Har du förskräcklig musiksmak? Lugn, den går att ändra!

Avskyr du julmusik, Justin Bieber eller tål du bara inte jazz? 

Det skulle du kunna kanske ändra på, om du vill så klart.

Forskare säger sig nämligen ha hittat ett sätt att ändra människors musiksmak.

Det är ju lite tråkigt att inte tycka om samma musik som sina närmaste kompisar eller sin partner. Men nu menar forskare att det faktiskt är möjligt att ändra sin musiksmak. 

Om du till exempel inte tål att lyssna till Janis Joplin (vilket vore helt bananas) så skulle en viss lätt magnetisk stimulering till hjärnans framsida kunna korrigera dina (felaktiga) åsikter – och på så sätt ge dig insikten att hennes musik är fantastisk.

Visst låter det galet och samtidigt lite skrämmande? Men enligt forskare vid Montreal Neurological Institute och McGill University-sjukhuset ska det alltså vara möjligt. 

LÄS OCKSÅ: Din Spotifylista kan avslöja om du är psykopat

Förstärka eller hämma hjärnkretsar

De har upptäckt att det är möjligt att både öka och minska personers njutning av en viss typ av musik genom att förstärka eller hämma vissa hjärnkretsar. 

Om man lyssnar på musik som ger en njutning aktiveras hjärnkretsar som har med en del av belöningssystemet att göra, förväntan och överraskning. Dock har man aldrig tidigare testat om detta även gäller ”musikalisk belöning”, och om de går att manipulera, skriver Montreal Neurological Institute and Hospital på sin hemsida. 

Forskarna genomförde därför ett test som bestod av separata delar, där de använde sig av transkraniell magnetstimulering (TMS) som skickar magnetiska pulser till specifika delar av hjärnan för att antingen stimulera eller hämma. Den tredje delen bestod av att de inte gjorde någonting alls på testpersonerna. 

LÄS MER: Får du gåshud av musik? Då kan du vara speciell! 

Erbjöds köpa musiken 

Efteråt fick deltagarna lyssna på sin favoritmusik och även ett musikval som forskarna hade själva valt ut. Under tiden de lyssnade skulle de också betygsätta hur mycket de njöt av musiken. Sedan blev deltagarna erbjudna att köpa musiken (med riktiga pengar) för att mäta hur motiverade deltagarna var att lyssna på den igen. Forskarna gjorde även psykofysiologiska mätningar. 

Och enligt studien ska manipulationen ha fungerat. Hos personer som fått sina hjärnkretsar stimulerade såg forskare en förstärkning av de psykofysiologiska mätningarna och även deltagarnas motivation till att köpa musiken. De uppskattade alltså musiken mer och värderade den högre än vad kontrollgruppen gjorde. Och när hjärnkretsarna hämmats var man inte alls lika pigg på musiken. 

LÄS OCKSÅ: Här är den – sången som gör bebisar glada

Upptäckten kan komma till nytta i andra områden

Men det här är inte bara en upptäckt som kan användas för att manipulera människor till att få en annorlunda musikmak. Forskarna menar även att denna kunskap skulle kunna bidra till lite mer nyttiga saker för personer som lider av depression, ett beroende eller fetma. 

– Att visa att denna krets kan bli manipulerade så specifikt i relationen till musik öppnar även upp för många framtida användningsområden där man behöver reglera belöningssystemet upp eller ner, säger en av författarna till studien, Robert Zatorre som är professor i neurologi och neurokirurgi, enligt Huffington Post. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!