Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>PSYKOLOGI

Publicerad 23 okt 2018 18:00

Glömsk? Här är forskarnas knep för att minnas bättre

Din andning kan vara en nyckelfaktor i om du minns något eller inte.

Din andning kan vara en nyckelfaktor i om du minns något eller inte.

1/2

Foto: Shutterstock

Ny forskning från Karolinska institutet visar att om du andas genom näsan har du lättare att minnas lukter.

Ny forskning från Karolinska institutet visar att om du andas genom näsan har du lättare att minnas lukter.

2/2

Foto: Shutterstock

Är du dålig på att minnas saker? Då har forskare vid Karolinska institutet ett enkelt knep: Andas genom näsan!

– Att andningen påverkar vårt beteende är egentligen inget nytt, tvärtom så har kunskapen funnits i tusentals år inom bland annat meditationen, säger forskaren Artin Arshamian i ett pressmeddelande.

Hur vi andas påverkar kroppen på en rad olika sätt. Det kan hjälpa oss att somna lättare, stressa ner och fokusera.

Nu menar forskare vid Karolinska institutet att det också spelar en stor roll för vår minnesbildning. Specifikt hur våra minnen konsolideras, det vill säga när de förflyttas från korttidsminnet till långtidsminnet.

I en artikel publicerad i tidsskriften The Journal of Neuroscience menar forskarna att något så enkelt som att andas genom näsan i stället för munnen kan göra stor skillnad.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Glömska är ett tecken på hög intelligens 

Minns bättre – andas genom näsan

– Vår studie visar att vi minns lukter bättre om vi andas genom näsan när minnet konsolideras. Det är den process som sker mellan inlärningen och det tillfälle då du plockar fram minnet igen. Det är första gången någon har visat detta, säger Artin Arshamian, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Deltagarna i studien fick i uppdrag att försöka lära sig tolv olika lukter, vid två olika tillfällen. Efter lukttestet ombads de att antingen andas genom näsan eller genom munnen under en timmes tid. I sista steget återintroducerades de gamla lukterna tillsammans med tolv nya lukter. Uppgiften här var att avgöra om varje lukt var ny eller gammal.

Resultatet? Personer som andades genom näsan efter själva inlärningsfasen mindes lukterna bättre i sluttestet.

LÄS OCKSÅ: Minnestricket som gör att du aldrig glömmer något igen 

Luktsinnet är nära sammanlänkat med vårt minne

Förhoppningen nu är att försöka mäta vad som faktiskt händer i hjärnan under andningen och hur det kan kopplas till minnet. 

– Att andningen påverkar vårt beteende är egentligen inget nytt, tvärtom så har kunskapen funnits i tusentals år inom bland annat meditationen. Däremot har ingen lyckats visa vetenskapligt vad som verkligen händer i hjärnan. Nu har vi de verktygen vilket kan leda till ny klinisk kunskap, säger Artin Arshamian.

Tidigare forskning har visat att just luktsinnet är nära sammanlänkat med vårt minne. Du har säkert själv varit med om hur en flyktig doft kan väcka en myriad av minnen och känslor från förr till liv.