Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Glöm måndag! Tisdag 11.45 mår vi som sämst

Tisdag klockan 11.45.

Det är det magiska klockslaget då vi mår som sämst.

Glöm måndagsbluesen. Det är tisdagar som är den värsta dagen i veckan. Precis innan lunch slår blodsockret och humöret i botten medan stressen står som högst.

Brittiska forskare har på uppdrag av hälsoföretaget Bimuno låtit 3000 arbetare dokumentera och sätta betyg på sitt humör under en arbetsvecka med hjälp av en app i mobiltelefonen, så kallad mappiness, skriver The Telegraph. Även en undersökning gjord av London school of economics med 22 000 deltagare kom fram till liknande resultat, rapporterar Daily Mail.

 

Det finns flera anledningar till att just tisdagar kan vara jobbiga. Den förstnämnda studien visade att mer än hälften av deltagarna tog det lite lugnare på måndagarna. Då ägnades tiden åt att socialisera med kolleger och komma i fas med en ny arbetsvecka. Men på tisdagen var det slut med lull-lullet. Stressen steg när det stod klart hur mycket jobb som återstod innan arbetsveckan var slut. Insikten var stressande och stress leder till sämre mående, både fysiskt och psykiskt. Till exempel visade det sig att varannan deltagare arbetade på lunchen för att komma ikapp.

 

Tips för att komma över tisdags-deppet är att ta väl hand om sig på olika sätt. Äta nyttig mat, dricka mycket vatten, se till att få den sömn som behövs när det är dags att gå till sängs. Och väl i sängen kan det vara bra att tänka ut vad som fungerar i livet och föra så kallad tacksamhets-dagbok.

Och vilken dag var den bästa då, enligt undersökningarna? Lördag, föga förvånande.