Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Catherine Yeulet

Forskarnas förslag: Fika mer på jobbet

Friskvård efter jobbet - och i värsta fall sjukskrivning.

Men finns det något vi kan göra redan under arbetstid för att förbättra vår hälsa?

Kanske fika mer, föreslår en svensk forskargrupp.

Som nu utreder effekterna i en studie.

En stressig och oangenäm arbetsmiljö kan resultera i både psykisk och fysisk ohälsa. Vilket i sin tur kan leda till sjukskrivning och lång frånvaro.

Många arbetsgivare försöker stävja problemen genom att erbjuda sina anställda motionskort och andra friskvårdsförmåner, men tidsbristen kräver ofta att personalen måste sköta dessa aktiviteter på sin fritid. Medan de negativa känslorna inför själva arbetsdagen kvarstår.

 

Men nu vill en svensk forskargrupp, ledd av Margareta Troein Töllborn, professor vid Lunds universitet, undersöka om enkla förändringar på arbetsplatsen faktiskt kan fungera som friskvårdsinsatser. Alltså, att de anställda redan under dagen får ta del av ett slags återhämtning, som gör att de blir piggare på att jobba och bygger upp ett skydd mot utmattning och sjukdom.

Enligt Margareta Troein Töllborn kan en sådan åtgärd vara att chefen regelbundet har korta samtal med sin personal, där han eller hon enbart ägnar sig åt positiv kritik. Eller att kolleger får tid att fika tillsammans.

– Sådant lättar på stressen, säger hon till tidningen Lag & avtal.

Den fyra år långa studien kommer att bedrivas på vårdcentraler, som enligt Lag & Avtal är en bransch i kris.

 

Forskarna ska i första hand ta reda på personalens önskemål - för att sedan utvärdera om de mår bättre efter vissa omorganiseringar.

– Hälsa är inte bara hårda saker som sjukskrivning, utan också arbetsglädje och välbefinnande, säger Margareta Troein Töllborn.