Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Michele K. Short

Forskaren: Tv-serier är bra för din hjärna

Grattis alla ni som älskar att titta på tv-serier. Här kommer dagens bästa nyhet!

Din hjärna mår jättebra av att slukas upp av intrigerna och spänning i en tv-serie, enligt neuroforskaren Amanda Ellison.

Här får du veta varför.

Är du en av dem som plöjer säsong efter säsong av tv-serier som till exempel Banshee, Breaking Bad, The Wire, Game of Thrones, The Killing, True Detective med flera? Att titta på drama- och kriminalserier är bra träning för din hjärna och just krimserier är de som stimulerar hjärnan extra mycket enligt neuroforskaren Amanda Ellison från Durham University.

 

I en artikel i tidningen The Telegraph skriver hon att de bästa tv-serierna man kan titta på är krimserier som bygger på spänning och utmanar tittarna och deras hjärnor att hänga med i avancerade berättelser och handlingar som gärna sträcker sig över flera avsnitt, till och med säsonger.

– Ju mer du anstränger din hjärna desto skarpare blir den och när du tittar på tv-serier med komplex handling där du måste följa många trådar och karaktärer jobbar din hjärna extra mycket. Man får extra hjärngympa, skriver hon i artikeln.

När din hjärna stimuleras (och i detta fall av bra tv-serier) utsöndras även lyckohormonet serotonin, dopamin och det utsöndras även andra kemikalier i hjärnan som är nödvändigt för att hålla den vass.

 

Så nu behöver du inte längre ha ångest för att du kväll in och kväll ut sitter som fastklistrad i soffan framför din favoritserie. Det du gör är att du vässar din hjärna samtidigt som du har kul och njuter av din kväll.