De mikrobeslut som vi måste fatta varje dag, som vad vi ska köpa för sorts kaffe, vad vi ska ha på oss eller vilken musik vi ska lyssna på, tröttar ut oss i stället för att göra oss glada.
Vad vi väljer att omge oss med för männuskor spelar större roll för vår lycka än man kan tro.
1 AV 2
De mikrobeslut som vi måste fatta varje dag, som vad vi ska köpa för sorts kaffe, vad vi ska ha på oss eller vilken musik vi ska lyssna på, tröttar ut oss i stället för att göra oss glada.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vad vi väljer att omge oss med för männuskor spelar större roll för vår lycka än man kan tro.
Foto: Shutterstock

Forskaren: Det viktigaste beslutet du kan ta för att bli lycklig

Vill du leva lyckligt? Att du kan styra din framtida lycka med valen du gör i livet är en myt. Men det finns faktiskt ett beslut du kan ta som garanterat spelar roll för ditt framtida mående.

Nämligen vilka du väljer att vara med. 

Cornelia Thomasson

Att man är sin egen lyckas smed är ett uttjatat uttryck, men nog har det etsat sig fast. Vem har inte grämt sig över beslut som man i stunden tror kommer vara avgörande för hur man mår resten av livet? 

Men att de beslut vi tar kommer att göra oss nöjda och glada resten av livet är bara en illusion. Det enda beslutet som påverkar hur lyckliga vi är är vilka vi väljer att umgås med, menar Moran Cerf, en hjärnforskare vid Northwestern University, enligt Business Insider Nordic.

Beslut i vardagen stjäl energi

Efter att ha studerat beslutsfattande i tio år har Cerf kommit fram till att upplevelser, materiella ting och livsfilosofier inte gör oss så lyckliga som vi vill tro. Faktum är att de mikrobeslut som vi måste fatta varje dag, som vad vi ska köpa för sorts kaffe, vad vi ska ha på oss eller vilken musik vi ska lyssna på, tröttar ut oss.

En anledning till att besluten inte gör oss lyckliga är att även om vi tror att vi har kontroll över valen, är de alltid färgade av fördomar och tidigare upplevelser. Som om inte det vore nog menar Cerf att människor också har en tendens att minnas konsekvenserna av sina tidigare val fel när de låter dem ligga till grund för nya beslut.

LÄS OCKSÅ: 6 sorters vänner alla har i sin närhet

Man blir som man umgås

Men vad Moran Cerf också har kommit fram till i sin forskning är att det händer något med våra hjärnor när vi umgås med varandra. Hjärnvågorna börjar efterlikna varandra, något som gör att två personer kan börja uppfatta dofter och ljudnivåer likadant.

– Det innebär att personer du umgås med faktiskt har inverkan på din verklighetsuppfattning, bortom det du kan förklara. En effekt är att ni blir lika, säger Cerf till Business Insider Nordic.

Exempel på detta är hur en dysterkvist automatiskt får alla andra i sällskapet att må dåligt eller hur någon som pratar snabbt får fart på konversationen. 

Så blir du lycklig

Moran Cerfs slutsats utifrån de två premisserna ovan är att den som vill ha ett lyckligare liv kantat av mindre stress gör bäst i att välja att omge sig med människor som har de egenskaper man gillar. Med tiden kommer man själv att plocka upp flera av de egenskaperna och attityderna. Samtidigt som kompis-knepet kan göra att man slipper fatta små energikrävande beslut.

Cerf berättar att han själv hatar att välja restaurang. I stället väljer han vem han vill gå ut och äta med, någon som han upplever har bra smak, och låter den personen välja vart de ska gå. Han menar att samma princip gäller om man vill träna oftare, titta mindre på tv eller bli mer social.