<p>Blir du glad av att umgås med lyckliga människor? Det kan ha en fysisk förklaring.</p>
1 av 2: <p>Blir du glad av att umgås med lyckliga människor? Det kan ha en fysisk förklaring.</p> Foto: Alena Ozerova
<p>Svett utsöndras lukter som aktiverar hjärnan på olika sätt.</p>
2 av 2: <p>Svett utsöndras lukter som aktiverar hjärnan på olika sätt.</p> Foto: Colourbox

Forskare: Vi kan lukta oss till lycka

Glädje smittar. Aldrig har detta påstående varit mer sant än nu. I alla fall om vi ska tro en ny studie som upptäckt att glädje har en speciell lukt – och att den gör andra glada.

Det har tidigare varit känt att svett kan utsöndra lukten av rädsla. En lukt som aktiverar stresscentrat i hjärnan på människor i närheten och gör oss beredda på en potentiell fara.

 

Men nu en visar nederländsk studie ”A Sniff of Happiness” att vårt svett även kan avslöja mer om oss än så. När vi är lyckliga utsöndrar vi nämligen även lukten av glädje. Detta handlar givetvis inte om lukter som du eller jag kan uppfatta med vårt medvetande, men som triggar vår hjärna på olika sätt. Där lukten av glädje gör att andra i närheten blir lyckligare.

 

Till Slate.com säger en av forskarna bakom studien att resultatet kan ha en stor betydelse för behandling av depression och nedstämdhet i framtiden.

Men studien är liten, och mer forskning krävs innan man kan ge några bevis. En annan anledning till att ta studien med en nypa salt är att den är sponsrad av samma företag som står bakom herrparfymen Axe.

 

Däremot kan det väl inte skada av att omringa sig av glada människor – och hoppas på att det smittar av sig lite här och där.

 

LÄS OCKSÅ:

9 vanor lyckliga har – som är enkla att härma

Bli av med negativa tankar – här är 3 knep

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande