Det finns ett samband mellan solljus och OCD, tror forskare.
Det finns ett samband mellan solljus och OCD, tror forskare. Foto: Shutterstock

Forskare: Tvångssyndrom värre och vanligare i Sverige

Nordbor löper högre risk att utveckla tvångssyndrom.

Varför? Forskare vid Binghamton university i USA tror att det har att göra med antalet soltimmar.

– Resultaten är spännande eftersom de förser oss med bevis för ett nytt sätt att se på OCD, säger forskaren Meredith Coles.

Enligt studien som presenterades i tidskriften Journal of obsessive-compulsive and related disorders i juli 2018 är OCD, tvångssyndrom, både värre och vanligare på platser där solen ofta lyser med sin frånvaro. 

Detta har psykologen och forskare Meredith Coles och hennes kolleger kunnat se genom att analysera flera vetenskapliga texter om OCD:s förekomst på olika platser, och jämföra latituderna.

LÄS OCKSÅ: 6 personer berättar: Så här är det att ha OCD - på riktigt

Har att göra med sömn

Personer som lider av OCD har ofta problem att somna så tidigt som de önskar. I stället är det vanligt att de somnar sent och sover längre än normalt - vilket sätter den inre klockan ur spel. 

– Det senarelagda sovmönstret kan reducera dagsljusintaget, vilket potentiellt kan bidra till att vår biologiska klocka hamnar i otakt med dygnsrytmen. Personer som bor på platser med mindre solljus har sämre möjligheter att synkronisera sin cirkadiska  klocka, vilket leder till förvärrad OCD, förklarar Coles ett pressmeddelande.

Vad är OCD?

OCD, som är förkortning av Obsessive compulsive disorder kallas även för tvångssyndrom. 

Att ha OCD innebär att man lider av tvångstankar och ofta tvångshandlingar. Det förstnämnda är obehagliga och ofrivilliga tankar, impulser eller fantasier som framkallar ångest. 

För att lindra ångesten tar personen till tvångshandlingar, det vill säga ritualer.

Ritualerna behöver inte vara kopplade till själva tvångstanken, men kan vara det. 

Vanliga tvångshandlingar är att tvätta händerna upprepade gånger, göra saker i en viss ordning eller ett visst antal gånger, se till att saker ligger på ett visst sätt. Det kan även vara att mässa en fras eller räkna för sig själv.

Tvångstankarna är alltid negativa och kan till exempel handla om bacillskräck men även om en rädsla för att orsaka katastrofer, skada någon eller att vara en "dålig människa". 

I stunden känns tvångstankarna ofta verkliga, men även om personen vet att de inte är verkliga kvarstår ofta ångesten och förvirringen.

Världshälsoorganisationen har klassat OCD som en av de tio mest begränsande åkommorna.

2,5 procent av befolkningen beräknas ha tvångssyndrom, vilket motsvarar nästan 250 000 svenskar. 

Det finns hjälp att få. Om du misstänker att du har OCD kan du vända dig till vårdcentralen. Tvångssyndrom kan bland annat behandlas med hjälp av medicinering och kognitiv beteendeterapi (KBT).

Källa: Psykologguiden, 1177 Vårdguiden, WHO och Netdoktor

Den inre klockan, eller cirkadisk rytm som det också kallas, reglerar hormonutsöndringen i kroppen och hjälper till att förbereda oss inför dygnets olika faser. 

Den här obalansen är mer förekommande på platser med lite solljus, vilket gör att personerna som bor där löper en ökad risk att drabbas av eller få förvärrad OCD.

LÄS OCKSÅ: 6 olika typer av ångest - så hanterar du dem

Kan hjälpa att behandla OCD

Det är ännu för tidigt att ta fram några behandlingsplaner utifrån fynden, men Coles och hennes team hoppas kunna fortsätta att undersöka OCD-symtomens relation till den cirkadiska rytmen.

– Resultaten är spännande eftersom de förser oss med bevis för ett nytt sätt att se på OCD. I synnerhet visar de att områden med mycket solljus har färre fall av OCD , säger Meredith Coles.

Lider du av OCD? Tvångssyndrom kan ta sig uttryck på olika sätt. Här kan du läsa om hur Erica Gilbertson tacklar sina tvångstankar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!