Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>PSYKOLOGI

Publicerad 11 jul 2018 19:00

Forskare: Tvångssyndrom värre och vanligare i Sverige

Det finns ett samband mellan solljus och OCD, tror forskare.

Det finns ett samband mellan solljus och OCD, tror forskare.

Foto: Shutterstock

Nordbor löper högre risk att utveckla tvångssyndrom.

Varför? Forskare vid Binghamton university i USA tror att det har att göra med antalet soltimmar.

– Resultaten är spännande eftersom de förser oss med bevis för ett nytt sätt att se på OCD, säger forskaren Meredith Coles.

Enligt studien som presenterades i tidskriften Journal of obsessive-compulsive and related disorders i juli 2018 är OCD, tvångssyndrom, både värre och vanligare på platser där solen ofta lyser med sin frånvaro. 

Detta har psykologen och forskare Meredith Coles och hennes kolleger kunnat se genom att analysera flera vetenskapliga texter om OCD:s förekomst på olika platser, och jämföra latituderna.

LÄS OCKSÅ: 6 personer berättar: Så här är det att ha OCD - på riktigt

Har att göra med sömn

Personer som lider av OCD har ofta problem att somna så tidigt som de önskar. I stället är det vanligt att de somnar sent och sover längre än normalt - vilket sätter den inre klockan ur spel. 

– Det senarelagda sovmönstret kan reducera dagsljusintaget, vilket potentiellt kan bidra till att vår biologiska klocka hamnar i otakt med dygnsrytmen. Personer som bor på platser med mindre solljus har sämre möjligheter att synkronisera sin cirkadiska  klocka, vilket leder till förvärrad OCD, förklarar Coles ett pressmeddelande.

Den inre klockan, eller cirkadisk rytm som det också kallas, reglerar hormonutsöndringen i kroppen och hjälper till att förbereda oss inför dygnets olika faser. 

Den här obalansen är mer förekommande på platser med lite solljus, vilket gör att personerna som bor där löper en ökad risk att drabbas av eller få förvärrad OCD.

LÄS OCKSÅ: 6 olika typer av ångest - så hanterar du dem

Kan hjälpa att behandla OCD

Det är ännu för tidigt att ta fram några behandlingsplaner utifrån fynden, men Coles och hennes team hoppas kunna fortsätta att undersöka OCD-symtomens relation till den cirkadiska rytmen.

– Resultaten är spännande eftersom de förser oss med bevis för ett nytt sätt att se på OCD. I synnerhet visar de att områden med mycket solljus har färre fall av OCD , säger Meredith Coles.

Lider du av OCD? Tvångssyndrom kan ta sig uttryck på olika sätt. Här kan du läsa om hur Erica Gilbertson tacklar sina tvångstankar.