Oroa dig inte för första intrycket - du är mer uppskattad än du tror.
Oroa dig inte för första intrycket - du är mer uppskattad än du tror. Foto: Shutterstock

Forskare: Ta det lugnt - folk gillar dig mer än du tror

Alltid rädd att du gör bort dig när du träffar nya människor? 

Att de inte gillar dig lika mycket som du gillar dem? 

Goda nyheter! Enligt forskare är du högst troligen ute och cyklar.

Vissa menar att första intrycket är avgörande. Det tar sju sekunder att bilda sig en första uppfattning om någon och man får inte en andra chans.

Men forskare menar att i de allra flesta fall är helt onödigt att gräma sig över detta eller önska sig en andra chans. I en ny rad studier har det visat sig att människor snarare underskattar hur gott första intryck de gör.

– Jag har alltid haft en smygande känsla av att den jag träffar inte gillar mig eller trivs lika bra i mitt sällskap som jag gör i deras. Är det bara jag? Eller gäller detta alla? säger Gus Cooney, forskare i socialpsykologi vid Harvard och en av författarna bakom studien enligt Time.

LÄS OCKSÅ: Så får du någon att gilla dig på bara fyra sekunder

Uppfattar inte tecken på intresse

I en studie parade forskarna ihop deltagare som aldrig hade träffats tidigare och gav dem i uppgift att hålla en fem minuter lång konversation med frågor av typen ”Var är du född?” och ”Vad gör du på fritiden?”. När samtalet var över fick de betygsätta vad de tyckte om konversationen, sin samtalspartner samt delge vad de trodde att samtalspartnern tyckt om dem. 

I de flesta fallen visade det sig att deltagarn rankade sin samtalspartner som trevligare och roligare att prata med än de rankade sig själva. Något som i realiteten inte kan stämma eftersom det är omöjligt att båda personerna skulle gilla sin partner mer än partnern gillar dem, menar forskarna

Andra studier bekräftade det glappet när det kom till gillande uppstod även om de befann sig i andra miljöer och även under längre konversationer, samt att det är ett glapp som kan hålla i sig i fler månader.

LÄS OCKSÅ: Rädd att bli avslöjad som "fejk"? Du kan lida av bluffsyndromet

”Vi projicerar”

Det som för fenomenet särskilt intressant är att det utgör en kontrast mot hur vi vanligtvis uppfattar oss själva. Både när det kommer till egenskaper som intelligens, förmåga att köra bil men också troligheten att råka ut för olyckor, sjukdomar och skilsmässor har vi en positivare syn på oss själva än på andra.

Vad beror det här på? Forskarna tror att det har att göra med kontexten. Det är lätt att gradera sig själv som smartare än någon annan när man sitter ensam, men när det kommer till exempelvis ett första möte med någon annan blir vi mer självkritiska och måna om att göra ett gott intryck. Den här självkritiken gör att man missar signaler om hur den andra personen känner - i stället gissar man

– Vi projicerar i princip det vi tycker om vårt eget agerande och antar att det är vad andra tycker om oss, förklarar Cooney.

I studien presenterar forskarna ingen lösning eller några strategier på det här problemet, men vetskapen om att finns ett glapp mellan ens tankar om hur andra uppfattar en och vad de faktiskt tycker är nyttigt, menar Gus Cooney.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!