Snart kan du prata med din hund, menar en professor i USA.
Det vore ju enkelt om hunden kunde berätta när den ville ut och gå.
1 AV 2
Snart kan du prata med din hund, menar en professor i USA.
Foto: Fotolia.
2 AV 2
Det vore ju enkelt om hunden kunde berätta när den ville ut och gå.
Foto: Fotolia.

Forskare: Snart kommer du att kunna förstå din hund

Drömmer du om att kunna prata med din hund? 

Snart kan drömmen slå in. 

En forskare håller på att utveckla ny teknik som gör det möjligt att översätta hundars skall och läten till meningar. 

Victoria Petersson

Om tio år finns teknik som gör att du kommer kunna prata med din hund. 

Det menar professor Con Slobodchikoff som forskar vid universitet i Arizona. Han använder artificiell intelligens för att utveckla ny teknologi som översätter ljud från präriehundar, och nu är han säker på att samma teknik även kan användas för hundar och andra djur, skriver Daily Mail. 

LÄS OCKSÅ: Hundägare lever längre 

Samlar in videos för att kunna skapa en algoritm

I forskningen håller han på att samla in tusentals videos av hundar som skäller och gnyr, videos som ska användas för att få fram en algoritm för att förstå och översätta hur djur kommunicerar. 

Professorn kunde se att präriehundar kommunicerar i grupp och att de varnar varandra för faror, på ett mer avancerat sätt än vad man tidigare trott. 

LÄS OCKSÅ: Studie bekräftar: Människor bryr sig mer om hundar än varandra

Hundägare förstår redan sina hundars läten

En ny studie har visat att flera hundägare har lärt sig att förstå sina hundar, och säger sig kunna tyda varför hunden skäller. 

Kvinnor verkar vara lite bättre än män på att tyda sina djurs läten, men djurägare överlag är bättre på att förstå djurs läten än folk som inte har djur. 

I studien spelades 18 olika hundars läten in i olika situationer. 63 procent av alla som var med i studien kunde koppla samman rätt läte med rätt situation och då också förstå hundens känslor.

Professorn: "Det borde fungera likadant för hundar"

– Jag tänkte att om vi kan översätta ljuden från präriehundar så borde det fungera likadant för hundar och katter, säger professor Slobodchikoff som har studerat djur i över 30 år. 

Den nya tekniken innebär att hunden i stället för att stå och gny inför en husse eller matte som inte förstår, nu i stället ska kunna översättas till "jag vill ut och gå" eller "jag är hungrig". 

Låter ju praktiskt.