Forskare: Motgångar gör oss visare – och starkare

Forskare i USA har intervjuat 50 personer som alla genomgått något jobbigt i livet som de tycker har förändrat dem.

Foto: Fotolia.

1 av 2: Forskare i USA har intervjuat 50 personer som alla genomgått något jobbigt i livet som de tycker har förändrat dem.

Att jobbiga händelser gör oss visare är sant, menar forskare vid Oregon State University.

Foto: Fotolia.

2 av 2: Att jobbiga händelser gör oss visare är sant, menar forskare vid Oregon State University.

Hur sant är egentligen uttrycket "det som inte dödar härdar"? 

Forskare i USA har intervjuat 50 personer som alla varit med om något jobbigt eller traumatiskt i livet. 

Hur väl man lyckas återhämta sig verkar bero på ens sociala kontaktnät. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Personerna som deltog i studien hade alla med sig något jobbigt och traumatiskt i bagaget, och forskarna intervjuade personerna om hur de lyckats överkomma motgångarna de upplevt, skriver Daily Mail. 

Av de 50 personerna som deltog i studien så menade 32 att deras motgångar blev ett sätt för dem att hitta en inre styrka, och de vittnade också om att de fick använda sina personliga styrkor för att överkomma motgångar och jobbiga händelser som inte går att förändra (till exempel att en nära vän dör). 

LÄS OCKSÅ: Fem vanliga myter om depression

Många kunde identifiera en jobbig händelse direkt

Något som också hade betydelse för hur människor återhämtade sig efter jobbiga händelser är hur deras sociala kontaktnät ser ut.

– Det verkar spela roll hur inställda människor är på att anpassa sig efter nya (jobbiga) situationer, och hur deras sociala kontaktnät ser ut. Om de blev uppmuntrade av sina vänner att ta den tid de behöver och försöka utvärdera vad som hänt och hur det kommer påverka livet, i stället för att tvingas "rycka upp sig" och gå tillbaka till jobb eller liknande som att inget hade hänt, säger huvudforskaren Carolyn Aldwin vid Oregon State University. 

LÄS OCKSÅ: Överläkaren: Så föryngrar du hjärnan med träning

Visdom kommer inte bara med ålder

Så den gamla klyschan "det som inte dödar dig gör dig starkare" verkar stämma på en del, och att visdom bara kommer med ålder är en klyscha vi kan steka, menar forskarna. 

– Generellt kan vi se att människor som tvingas gå igenom jobbiga händelser är de som blir visare och klokare snabbt. Det behöver inte ha med ålder att göra, säger Carolyn Aldwin. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer