En ny studie visar att det främst är män som pratar i sömnen.
Undersökningen visade också att män svor mer i sömnen än vad kvinnor gjorde.
1 AV 3
2 AV 3
En ny studie visar att det främst är män som pratar i sömnen.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Undersökningen visade också att män svor mer i sömnen än vad kvinnor gjorde.
Foto: Fotoliga

Forskare: Därför svär vi så mycket när vi pratar i sömnen

Att sussa sött är inget för sömnpratare. En ny undersökning visar att svordomarna haglar i sömnen.

Och det är främst män som inte vårdar sitt nattliga språk.

Visst är det en spännande tanke att vi avslöjar våra mörkaste hemligheter under natten. Men delar du säng med någon är det är mer troligt att du får höra fula ord yttras än att du får veta något av värde. 

En ny studie från Frankrike, som tros vara den största i sitt slag, visar att de som pratar i sömnen gärna spär på med svordomar, något som The Guardian tidigare rapporterat om. 

LÄS OCKSÅ: 12 irriterande saker med att dela säng 

Främst män som pratar i sömnen

Ett forskarlag från franska Sorbonne undersökte 232 vuxna personer under flera nätter. Det hela filmades och sedan gick forskarna igenom materialet för att se vad som avhandlades under nattetid. 

Det vanligaste ordet som sades i sömnen var nej. Men det visade sig också att svordomar var vanligt, mer än en tiondel av allt som sades var fula ord. Och männen stod för de flesta av dem. Studien visade även att män var mer benägna att tala i sömnen än kvinnor.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning - bästa sättet att förbättra sömnen 

Därför pratar vi i sömnen 

Forskarna menar att det vi säger i sömnen skulle kunna motsvara slutet av en konversation, när vi närmar oss en slutsats och använder oss av negativa ord och ett aggressivt språk för att förstärka vår ståndpunkt.

Många pratar i sömnen och för de flesta är det inget farligt. Man tror att det är något vanligare för barn att prata i sömnen och att chansen ökar om man är stressad eller deprimerad. Alkohol och feber kan också vara bidragande faktorer enligt National Sleep Foundation. 

Svordomar kan tyda på att du är ärlig

Kanske försöker vårt undermedvetna ändå säga oss något när vi pratar i sömnen. En tidigare studie från University of Cambridge visade att personer som svär mycket är ärligare medan de som undviker svordomar oftare är luriga och opålitliga. 

Så nästa gång din sängkamrat öser ur sig fula ord kanske du ska ta det som ett tecken på att hen åtminstone är en reko person, även om språket är mindre trevligt.