Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>PSYKOLOGI

Publicerad 11 jan 2018 14:30

Forskare: Därför blir vissa vänsterhänta

Är du vänsterhänt? Nu kommer en förklaring till varför just du blev det.

Är du vänsterhänt? Nu kommer en förklaring till varför just du blev det.

1/2

Foto: Fotolia

Forskningen har under åren haft olika teorier om varför vissa föds som vänsterhänta när den största majoriteten blir högerhänta.

Forskningen har under åren haft olika teorier om varför vissa föds som vänsterhänta när den största majoriteten blir högerhänta.

2/2

Foto: Fotolia

Runt tio procent av världens befolkning är vänsterhänta. 

Tillhör du en av dem? 

Nu finns en förklaring till varför vissa blir vänsterhänta. 

Är du vänsterhänt och alltid undrat varför just du är unik? Forskningen har under åren haft olika teorier om varför vissa föds som vänsterhänta när den största majoriteten blir högerhänta. 

Men nu kommer en ny spännande studie som pekar mot att det inte har något med din hjärna att göra. 

LÄS OCKSÅ: Vänsterhänta är faktiskt smartare

Kvinnor som föder barn efter 40 får oftare vänsterhänta barn 

I stället är det mammorna som är i fokus i denna studie. På 90-talet visade en studie att när kvinnor fick barn när de var över 40 år, så var det dubbelt så troligt att deras barn skulle bli vänsterhänta. Kvinnor som fick barn när de var mellan 30 och 35 hade 25 procents högre chans att få ett barn som var vänsterhänt. 

Om den studien är korrekt, kan man räkna med att det kommer bli allt fler vänsterhänta personer i framtiden, då kvinnor i dag i en större utsträckning skaffar barn senare i livet. 

LÄS OCKSÅ: Vänsterhänta är helt grymma – här är 4 skäl

Bestäms redan i fosterstadiet

Nu kollar forskare också på medicinska orsaker till varför människor är vänsterhänta, och de har kommit fram till att det handlar om ryggmärgen. Forskarna har sett att redan i fosterstadiet så visar fostret en betydande asymmetri i sina armrörelser innan hjärnans primära motoriska bark har kopplats sammans med ryggmärgen. 

Så det är alltså redan innan fostret länkar samman den motoriska barken i hjärnan med ryggmärgen som det bestäms om barnet kommer bli vänster- eller högerhänt. 

Sedan tidigare har man också sett att foster som bara är tretton veckor kunde man se att de antingen suger på sin höger eller vänster tumme. 

Spännande forskning! 

Källa: Cosmopolitan