Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Forskare: Dåligt humör kan ge försvagat immunförsvar

Att känna sig arg eller ledsen kan potentiellt påverka ens immunförsvar negativt. Det har forskare kommit fram till i en ny studie. Mer omfattande forskning behövs dock göras för att kunna konstatera ett samband.

I en studie gjord vid Penn State har man upptäckt ett samband mellan dåligt humör (till exempel ledsen, arg, frustrerad) och dålig fysisk hälsa. I studien deltog 220 personer som fick notera hur de kände sig, både emotionellt och fysiskt, varje dag under två veckors tid. Utöver det fick även varje deltagare lämna blodprov.

Efter att ha studerat sambandet mellan varje persons mentala och fysiska välmående, märkte forskarna även att ju sämre någon mådde desto svagare var deras immunsystem under den tiden.

Studien var den första i sitt slag att länka samman någons humör med deras immunsystem, och i Penn States pressmeddelande skriver man att mer forskning behövs göras för att definitvit kunna säga att humöret har en koppling till ett svagt immunsystem.

LÄS OCKSÅ: Migrän ökar risken för ångest trefaldigt

Samband mellan humör och försvagat immunsystem

Experter har dock märkt ett samband mellan dessa två kompontenter, skriver Elite Daily. Men då handlar det ofta om att en person konstant mår dåligt eller känner negativa känslor som deras kropp reagerar på ett sådant här extremt sätt.

- Dåligt humör, särskilt om det är allvarligt eller ständigt, associeras med högre nivåer av stresshormoner så som kortisol och adrenalin, säger Dr. Clare Morrison till Elite Daily. Detta är en naturlig respons från kroppen, som också är känt för "fly eller fäkta mode", som ska ta över om du känner dig rädd eller hotad. Problemet är, säger Dr. Morrison, att detta inte riktigt är bra för din hälsa som det är en känsla som återkommer ofta.

LÄS OCKSÅ: Stressad? 13 sätt din kropp slår larm 

Stress påverkar

Om man upplever stress även under en kort tid kommer det göra att ens hjärtfrekvens går upp, vilket gör att blodtycket ökar. Högre nivåer av inflammation kan även det vara en faktor, som över tid kan leda till ett försvagat immunsystem. Det kan i sin tur potentiellt öka risken för bland annat cancer, autoimmuna sjukdomar och hjärtsjukdomar.

Kort sagt kan man konstatera att ens mentala hälsa spelar en stor roll i hur den fysiska kroppen mår.

LÄS OCKSÅ: Hitta ditt fokus - med tre grymma meditationsappar